Jubel i turistnæringen:

– Telefonene begynte å ringe umiddelbart

At turister fra fastlandet kan komme til Svalbard fra 1. juni uten å måtte tilbringe den første tiden i karantene er grunn for å feire i turistnæringen.

De ansatte ved Hurtigruten Svalbards kontor hadde champagnen klar. Fra venstre: Tore Hoem, Lene Hval, Anika Paust, Ina Gulbranson Buljo, Gunn Åse Lidtveit og Malin Persson.
De ansatte ved Hurtigruten Svalbards kontor hadde champagnen klar. Fra venstre: Tore Hoem, Lene Hval, Anika Paust, Ina Gulbranson Buljo, Gunn Åse Lidtveit og Malin Persson.
Publisert

– Champagnen er spretta, den, sier fungerende destinasjonsdirektør Vebjørn Andresen i Hurtigruten Svalbard og ler.

De går umiddelbart i gang med arbeidet med å gjenåpne, og han ser lyst på tiden fremover.

– Vi kan vel allerede nå si at vi kommer til å åpne ett hotell 1. juni. Vi har ikke fått den endelige bekreftelsen på i hvilke former vi kan åpne, men forventer at arbeidsutvalgets bransjeveileder blir klar i neste uke, sier han.

Begynte å ringe umiddelbart

Arbeidet med å ta tilbake permitterte i jobb er også noe som er påbegynt. Andresen ønsker å få folk tilbake i arbeid så fort som mulig.

– Vi kommer til å trenge folk som kan «rigge oss opp igjen». I første omgang vil det være snakk om personale som jobber med salgsaktiviteter og pågang fra gjester. Telefonene begynte å ringe umiddelbart etter pressekonferansen, så det er en tydelig motivasjon i markedet for å reise til Svalbard, sier han.

Forventer å ta tilbake flere ansatte

– Kommer salg- og markedsarbeidet for Hurtigruten Svalbard til å bli drevet fra Oslo?

– Det har jeg ikke noe klart svar på her og nå, men vi er Hurtigruten Svalbard – og våre ansatte bor og jobber her. Jeg forventer at vi skal få tilbake flere av våre ansatte i prosessen frem mot åpning, vi vil trenge folk i drift. Men det er for tidlig å si noe om hvor mange og så videre, svarer han.

Starter kampanjer

I Svalbard Adventures skal de også i gang med arbeidet med å gjenåpne.

– Vi skal ha møter på mandag hvor vi vil gå gjennom forskjellige ting og se på bookinger. Vi vil starte kampanjer. Utfordringen er at beskjeden om åpning kom relativt sent, så vi har ikke så god tid til å selge inn ting til 1. juni. Men uansett vil vi starte sommerkampanjen og åpne i henhold til salgsresultat. Det blir nok en gradvis åpning, med rundt 50 prosent av det vi har, sier John Einar Lockert, daglig leder i Svalbard Adventures.

Hotellsjef for Svalbard Hotell og The Vault, Stein-Ove Johannessen, kan fortelle at de også merket interessen for Svalbard umiddelbart etter pressekonferansen.

– Klokken 14:30 fikk vi den første hotellbookingen som refererte til at karantenen var opphevet, og som nå var klar for å komme til Svalbard, sier han.

Powered by Labrador CMS