Flere lettelser:

Testkravet for Svalbard-reise fjernes

Fra og med lørdag 25. september klokken 16.00 fjernes en rekke koronatiltak.

Reisende til Svalbard trenger ikke å teste seg fra og med lørdag 25. september klokken 16.00, uavhengig om de er vaksinerte eller ikke.
Reisende til Svalbard trenger ikke å teste seg fra og med lørdag 25. september klokken 16.00, uavhengig om de er vaksinerte eller ikke.
Publisert

Det forteller statsminister Erna Solberg under dagens pressekonferanse.

– Smittetallene synker. Sykehusinnleggelsene har flatet ut. I løpet av få uker forventer vi at store deler av den norske befolkningen er fullvaksinerte. Folkehelseinstituttet mener at det er liten risiko for at epidemien skal komme ut av kontroll, gi betydelig sykdomsbyrde eller true helsetjenestens kapasitet. Derfor kan vi gå tilbake til en normal hverdag. Vi vil fjerne de aller fleste smitteverntiltakene, sier statsminister Erna Solberg.

Beholder råd

Meteren gjelder ikke lengre, antallsbegrensninger på arrangement fjernes, og det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp. Hvis man får symptomer på luftveisinfeksjon bør man fremdeles teste seg – også uvaksinerte. Ved smitte må man isolere seg for å unngå å smitte andre. Det vil fremdeles være en regel som man kan bøtelegges for å bryte. Regjeringen anbefaler også at uvaksinerte som bor sammen med en som er smittet, tester seg eller går i karantene – avhengig av symptomer.

– Vi beholder også de rådene vi har blitt så godt kjent med: Om å vaske hendene ofte, hoste i et lommetørkle eller i albuekroken og holde oss hjemme hvis vi er syke, sier Solberg.

Dette betyr det for Svalbard

Kravet til negativ koronatest før avreise til Svalbard fjernes også. Kravet om at innreisekarantene skal gjennomføres på fastlandet før videre reise til Svalbard videreføres.

«I tillegg oppheves kravene til gjennomføring av reiselivsaktiviteter og begrensningen i beleggsutnyttelse for hoteller og overnattingssteder på Svalbard. Kravene til gjennomføring av kystcruise på Svalbard oppheves i utgangspunktet, men det vil fortsatt være begrensninger når det gjelder ilandstigning på Svalbard og krav om at skipet skal returnere til hjemmehavn ved mistanke om eller bekreftet smitte om bord. Det midlertidige forbudet mot internasjonale charterflygninger til Svalbard videreføres», skriver Regjeringen i en pressemelding.

Tiltakene beskrevet ovenfor er en del av fase 1, som trer i kraft lørdag. Den neste fasen vil etter planen bli vurdert i siste halvdel av oktober, opplyser regjeringen.

Disse endringene trer i kraft lørdag 25. september klokken 16.00:

Innreise:

  • Innreiserestriksjonene, altså begrensningene på hvem som får lov til å komme inn i Norge, oppheves for EØS/Schengen og lilla land. Det innebærer at EØS-borgere, personer fra andre land som er bosatt i EØS-området og personer som bor i Storbritannia og Sveits, kan komme inn til Norge. Innreiserestriksjonene oppheves også for personer som bor i lilla land, altså land utenfor EØS/Schengen som FHI mener at kan ha noe mildere tiltak.
  • Innreise vil foreløpig være tillatt over de 35 godkjente grenseovergangene for de som ikke har særskilte unntak. Stengte grenseoverganger vil åpnes igjen når grensekommunen har et testtilbud klart, og det er er laget god informasjon til de reisende.
  • Politiet vil prioritere grensekontroll av reisende fra områder med høyt smittetrykk. Kontrollen av reisende fra områder med lavt smittetrykk nedprioriteres, men det vil bli gjennomført stikkprøvekontroller.

Karantene og testing:

  • Innreisekarantene fjernes for reisende fra oransje områder. Innreisekarantene gjelder etter dette kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land (øvrige tredjeland).
  • Innreisekarantene fjernes for barn under 18 år. Plikten til test på grensen opprettholdes for barn som kommer fra et område med karanteneplikt. I tillegg anbefales test etter tre døgn.
  • Voksne reisende fra karantenepliktige områder kan avslutte innreisekarantene ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst. Plikten til PCR-test sju dager etter ankomst, fjernes.
  • Karantenehotell fjernes som krav, men opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et annet egnet karantenested. De som allerede er på karantenehotell når de nye reglene innføres, kan fullføre karantenen sin der hvis de ønsker.
  • Krav om gjennomført koronatest før ankomst til Norge fjernes.
  • Krav om test ved grensepassering/ankomst avvikles for reisende fra grønne og oransje land/områder. Testkravet beholdes for reisende som kommer fra områder med karanteneplikt.
  • Alle fullvaksinerte med gyldig dokumentasjon slipper karantene og testing.
Powered by Labrador CMS