Therese går for en litt annen russefeiring enn de andre
Hun har nemlig en russeknute hun har siktet seg ut: En Solo-kork i luen.

Klistremerket på buksen avslører det hele. Det samme gjør dryppingen av ingefærøl fra håret. Therese Hanna Bjerkeng er russ på lik linje med alle andre, men hun har bestemt seg for å greie å gå hele russetiden uten å drikke alkohol. Det belønnes til slutt med en knute i lua.
– Jeg gleder meg. Det skal gå veldig fint. Selv om jeg skal være edru-russ, så skal jeg jo være med på festene, sier hun.
Måtte hoppe i havet
Bjerkeng har nettopp vært gjennom russedåpen i Longyearbyen. Der fikk de seks personene som har kjøpt russedress i Longyearbyen utdelt sin russeluer og russenavn. De tre andre avgangselevene, som ikke er russ, var også til stede – og hadde blant annet jobben som russeprest.

Russedåpen markerer startskuddet på en tre uker lang feiring, som er det synlige beviset på at man er i ferd med å få artium og avslutte tiden på videregående skole.
For Svalbard-russen har det allerede vært en liten tjuvstart. 1. mai gikk fristen for første russeknute ut.
– Denne helgen har vi badet i fjorden. Det var kaldt, men forfriskende, sier hun og ler.
Under dåpen ble det hele avsluttet med at russen måtte tømme drikkeenheten de hadde (0,5 liter) på under 30 sekunder.
For Bjerkeng betydde det at en halvliter med brus med smak av ingefærøl skulle unna. Det ble knapt med tid.

– Jeg kom lenger enn jeg hadde trodd, så jeg er godt fornøyd, sier Therese.
Straffen for ikke å rekke og fullføre dåpsritualet var at restene av drikken ble slått over hodet på en.
Til alle kanter
Og med det var russetiden offisielt i gang, til jubel fra de frammøtte klassekameratene og de andre elevene på videregående som hadde tatt turen.
– Det ble en vellykket dåp, og en kjekk kveld, sier russepresident i Longyearbyen, Amalie Henriksen, dagen etter at de har tatt det første steget inn i feiringen.

– Det er en ganske spesiell følelse å være russ. Det betyr at tiden sammen på skole nærmer seg slutten, sier hun videre.
For flere av dem som i år er russ sammen har gått på skole sammen i 13 år, de andre har kommet til i årene opp mot videregående.
– Men neste år skal de fleste av oss flytte fra Svalbard. Noen skal på folkehøgskole, noen begynner på utdanning og andre skal jobbe. Vi blir spredd fra grensen til Russland i nord til Sørlandet, sier Henriksen.
Siden hun er russepresident har hun hatt en ekstra finger med i spillet når russen på Svalbard i år har kommet frem til sine 96 russeknuter, og hun forteller at de allerede er godt i gang med å sikre seg pynt i dusken.

– Vi har vel tatt fem knuter første døgnet. Så det er en god start, sier Henriksen, og forteller at noen av knutene er tilpasset livet i Arktis, kanskje med unntak av knuten de tok for å bade før 1. mai.
– Vi kunne liksom ikke ha en knute som sa at vi skulle krype forbi Slottet. Derfor har vi heller en om at vi skal krype til Svalbar. Og vi har en knute der vi skal spise frokost ved gruvebusen, sier Henriksen og ler.
