To tyske personer omkommet i skred

Sysselmannen bekrefter på sine nettsider at to tyske statsborgere er omkommet i et snøskred på Fridtjovbreen.

Det var mye møteaktivitet hos Sysselmannen tidligere i dag, torsdag.
Det var mye møteaktivitet hos Sysselmannen tidligere i dag, torsdag.
Publisert

Personene var i et snøskuter-turfølge med tre andre turister og to guider da de ble tatt av et snøskred. De var på tur med det russiske turselskapet Arctic Travel Company Grumant.

- Vi har nå fått bekreftet at det var et skred, sier kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen.

Det var rett før klokken 15 at Sysselmannen fikk melding om at to personer var savnet ved breen, som er rundt 15-20 kilometer sør for Barentsburg.

De to omkomne ble funnet av de andre i turfølget. Da legen kom til stedet klokken 17 ble de erklært omkommet. Carlsen forteller at det nå blir satt i gang en etterforskning. Han vet ikke mer om detaljene rundt hendelsen.

Legen var med i helikopteret som landet mellom breen og Barentsburg, og de kjørte snøskuter fra Trekanthytta til skadestedet.

Bakgrunn: Fikk melding om skred

Sysselmannen rykket ut med helikopter med redningspersonell og en lavinehund. Været i området var dårlig, og helikopteret kunne derfor ikke lande på stedet. Personell tok seg frem til skadestedet ved hjelp av snøskuter.

Les mer: Alt mannskap i aksjon

Varsler via KRIPOS

Longyearbyen lokalstyre har opprettet EPS-senter og varslet psykososialt kriseteam.

Pårørende vil bli varslet via KRIPOS på vanlig måte.

– Vi går ikke ut med mer personaliaopplysninger før vi er sikre på at pårørende er varslet. Vi har gitt beskjed til den tyske ambassaden i Oslo som rutinemessig varsler videre via KRIPOS, sier Carlsen.

Turistene ble erklært døde på stedet.

Varslet alle kanaler

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) forteller at Longyearbyen lokalstyre har etablert EPS og varslet psykososialt kriseteam, på forespørsel fra Sysselmannen.

– Vi har møttes og gått gjennom situasjonen, og varslet alle våre kanaler. Vi vil bistå dersom det er behov for det, sier han.

Lokalstyreleder Arild Olsen.
Lokalstyreleder Arild Olsen.

Olsen uttrykker sin medfølelse for personene som nå er rammet.

– Først og fremst tenker jeg på de som er tatt og de nærmeste som sitter igjen. Det er en voldsom hendelse, også for de andre som var involvert i ulykken, og reiseselskapet med base i Barentsburg. Longyearbyen-samfunnet stiller selvfølgelig opp for vår naboby dersom de har behov for det, sier han.

Powered by Labrador CMS