Festival på Isfjord Radio:

– Topp én av jobbene jeg har hatt

I helgen spilte Stein Torleif Bjella og Ine Hoem for rundt 20 gjester på Isfjord Radio festival. Festivalsjef Birgitte Tautra Vegsund forteller at det blir festival også til neste år.

Stein Torleif Bjella og Ine Hoem synes begge to at festivaljobben på Isfjord Radio har vært noe av det mest eksotiske de har gjort.
Stein Torleif Bjella og Ine Hoem synes begge to at festivaljobben på Isfjord Radio har vært noe av det mest eksotiske de har gjort.
Publisert

– Jeg har vært litt høyt oppe de siste dagene, og må karakterisere meg selv som en litt stolt og rørt festivalsjef, sier Vegsund.

Hun jobber som salgssjef i Basecamp Explorer Spitsbergen, og var festivalsjef på Isfjord Radio.

Redd korona skulle sette en stopper

Helt frem til de siste dagene før festivalen skulle starte var det usikkerhet knyttet til arrangementet. To dager før varslet statsminister Erna Solberg pressekonferanse med nye reiserestriksjoner.

– Da hun varslet pressekonferanse så tett på, som omhandlet reiseliv, tenkte vi at nå – på målstreken, var det stopp. Heldigvis ble det ikke sånn, sier festivalsjefen.

Det var rundt 20 gjester på festivalen, som gikk fra fredag til søndag forrige helg. Artistene, Stein Torleif Bjella og Ine Hoem, var de første artistene festivalsjefen kontaktet da planleggingen startet. Resultatet er Vegsund godt fornøyd med.

Festivalsjef og salgssjef ved Basecamp Explorer Spitsbergen, Birgitte Tautra Vegsund.
Festivalsjef og salgssjef ved Basecamp Explorer Spitsbergen, Birgitte Tautra Vegsund.

– Samspillet mellom naturen, artistene og gjestene ble veldig nært, og nesten litt sjelsettende. Én ting er at man har en visjon og en idé om hva man skal skape, men når alt treffer så er det veldig gøy. Budskapet i tekstene, som handlet mye om livet, ble forsterket av settingen man var i, sier hun.

Slag i slag

Da Ine Hoem ble kontaktet av festivalsjefen tidligere i år ble hun overrasket.

– Jeg begynte å lure på hvorfor jeg var plukket ut til dette eksklusive opplegget, sier hun og smiler.

– Da koronaen kom tenkte jeg at alt kunne bli avlyst, bare ikke Svalbard, legger hun til.

Hun har, i motsetning til Bjella, aldri vært på Svalbard før. Nå kommer hun ikke på et annet ord som beskriver opplevelsen bedre enn «eventyr».

– Det har gått slag i slag med opplevelser. Bare det å komme på museet i Longyearbyen, og lese om historien til Svalbard. Plutselig skjønner du at gruvedrift ikke bare er gruvedrift, og kull er ikke bare kull. Man skjønner at det er en livsstil å bo her – det er så fjernt fra hvordan folk lever andre steder, sier hun.

Overveldet av alle inntrykk

Hoem har vokst opp på Grünerløkka i Oslo, og bor nå på Vålerenga. Rake motsetningen til Longyearbyen på flere måter.

Da det ble bestemt at utekonsertene skulle flyttes inn, oppdaget Basecamp-gjengen at båthuset også fungerte bra til konsertarena.
Da det ble bestemt at utekonsertene skulle flyttes inn, oppdaget Basecamp-gjengen at båthuset også fungerte bra til konsertarena.

– Jeg kunne sikkert ha bodd her for en periode, og ser for meg at jeg kunne fått mye god skrivetid her. Alle spenninger går liksom ut av kroppen. Første dagen var jeg helt overveldet og sliten i kroppen fordi det var så mange inntrykk å ta inn, sier Hoem.

Festivalopplevelsen på Isfjord Radio beskriver hun som topp én av alle jobbene hun har hatt.

– Det finnes mange storslåtte scener rundt om i landet, og flinke arrangører med originale ideer. Men dette her, at man får spilt to konserter, vært her flere dager, og faktisk bli litt kjent med folk. Jeg var litt nervøs første dagen, fordi jeg visste ikke helt hvem folk var og så ser man ansiktsuttrykkene veldig godt. Men i dag var det mer sånn «åja, vi møttes jo i går». Publikum vet hva jeg kommer med og jeg vet hvordan de responderer, sier hun.

Nesten som bryllupstur

Stein Torleif Bjella deler Hoems opplevelse, og beskriver Svalbard som super-eksotisk. Han var i Longyearbyen for nesten ti år siden, da på vinterstid.

Da artistene dro hjem med første båt søndag, mens resten av gjengen skulle på ribbåttur, fikk festivalgjestene seg en overraskelse og siste konsert foran Esmarkbreen i Ymerbukta.
Da artistene dro hjem med første båt søndag, mens resten av gjengen skulle på ribbåttur, fikk festivalgjestene seg en overraskelse og siste konsert foran Esmarkbreen i Ymerbukta.

– Nå er jeg glad for å ha sett Svalbard sommerstid også. Det er jo et helt annet land. Da jeg ble spurt om jobben tenkte jeg intuitivt at det var noe jeg ville gjøre, sier han.

Bjella har med kona Hedvig til Isfjord Radio, som aldri har vært på Svalbard før. Nesten som en bryllupstur, beskriver han helgen som.

– Vi har hatt det helt fantastisk. Nydelig publikum, fin sauna, hvalross og ishavsrøye, sier han og ler.

Ville gjennomføre tross tøffe tider

I utgangspunktet var planen til Basecamp Explorer Spitsbergen å tilby to forskjellige festivalpakker; en for hele helgen i tillegg til dagsturer rettet mot fastboende. På grunn av restriksjoner som en følge av koronapandemien gikk ikke det, og kapasiteten på totalt 55 gjester ble redusert. Dagsturene ble derfor avlyst.

– Vi skulle vært rundt 25 gjester nå, men fire ble syke og måtte avlyse. Vi vil ikke sitte igjen med det største overskuddet, men jeg tenker at det gjenspeiler hvordan det er å drifte i disse tider. Det er ikke økonomi i å ikke kunne drifte med fulle belegg. For oss var det likevel klart at vi ville satse så lenge vi klarte å selge ut full festival med restriksjoner, sier hun.

Stein Torleif Bjella under konserten i båthuset.
Stein Torleif Bjella under konserten i båthuset.

– Dette var noe vi virkelig trodde på, og vi ville vise at vi er her selv i tøffe tider, legger Vegsund til.

Tilbakemeldingen fra artistene har vært gode, og Ine Hoem beskriver helgen som en jobb som trumfer alt annet hun har gjort. Gjestene virker også fornøyde, og flere har sagt at de også kommer tilbake til neste år, ifølge Vegsund.

– Det å leve så tett sammen er unikt. Gjester og artister møter hverandre i slåbroken og i badstua, og er på tur sammen. En del har gitt tilbakemelding på at det var spesielt å være så få. Mange både lo og gråt, det var en følelsesreise for flere, sier festivalsjefen.

Begynner planlegging av ny festival

Ganske kjapt skal helgen evalueres, før gjengen i Basecamp begynner på planleggingen av neste års festival.

Stein Torleif Bjella og Ine Hoem sang også sammen flere ganger i løpet av helgen.
Stein Torleif Bjella og Ine Hoem sang også sammen flere ganger i løpet av helgen.

– Vi vil ha det samme samspillet mellom naturen, artistene og gjestene. Tettheten og nærheten. Forhåpentligvis får vi ha med oss litt flere som får dele opplevelsen, sier hun.

I jakten på artister er det flere ting som er viktige. De skal spille akustisk, og de må være gode historiefortellere.

Powered by Labrador CMS