Torsdag blir det test av SMS-varsling

Onsdag ble det igjen gjennomført nasjonal varslingsprøve fra politiet. Torsdag står SMS-varsling fra Longyearbyen lokalstyre for tur.

Slik så meldingen ut da nødvarslingen fra politiet ble testet onsdag.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag 12. juni klokken 12 kan du vente deg at det blir en felles larm blant mobiltelefoner rundt om i byen. Dette er fordi direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap for tredje gang skal teste ut sitt nødvarslingssystem.

I det klokken blir 12, så vil mobiltelefonen din begynne og vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som du får en test-melding på telefonen. 

Slik så meldingen fra politiet ut da de testet systemet i januar.

Denne testen er en del av den nasjonale varslingsprøven som gjennomføres fast to ganger i året. Den vil gå ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge og på Svalbard.

Viktig at enheten er oppdatert

Det er gratis å motta nødvarselet, og er ikke noe du trenger å registrere deg for, melde deg på eller laste ned en app. Men det er viktig at telefonen er oppdatert med riktig programvare, og at mobilen eller enheten har 4G eller 5G dekning. 

Ved forrige varslingsprøve, i januar 2024, fikk 92 prosent av befolkningen test av Nødvarsel på mobil. Det viste en representativ befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av DSB.

Hvis du ikke ønsker å motta dette varselet er det viktig å legge merke til en ting. Det vil ikke hjelpe å skru av lyden på mobilen, fordi nødvarselet vil overstyre innstillingen på mobilen. For å unngå at du mottar varselet på mobilen, må telefonen enten skrus av eller settes i flymodus fra klokken 11:55 til 12:15 i morgen. 

SMS-varsling fra LL

Torsdag blir det så gjennomført en SMS-varsling av Longyearbyen lokalstyre (LL). Denne testen gjennomføres også to ganger i året, dagen etter den nasjonale varslingsprøven, og er en test av befolkningsvarslingen i Longyearbyen.

Denne testen vil skje torsdag 13. juni klokken 12. 

Systemet kom på plass i 2021 og kan ved akutte hendelser gjennomføre en masseutsendelse av SMS-er til befolkningen. Systemet tar i bruk basestasjonene til Telenor Svalbard og vil sende melding til alle mobiltelefoner knyttet til basene.

Dette systemet vil ikke skille mellom fastboende, tilreisende, barn eller voksne, og vil ifølge LL kun bli benyttet innenfor arealplanområdet til Longyearbyen lokalstyre. 

Da LL gjennomførte den første testen for i år, i januar, kunne rådgiver for kvalitet og beredskap, Signe Selven informere om at de hadde gjort endring på systemet sitt og begynt å sende ut meldingene via et beredskapsnummer. Dette ble gjennomført som følge av at de i fjor ikke nådde ut til alle med det gamle systemet. 

– Vi hadde et ganske stort avvik i fjor da vi sendte ut kokevarselet. Da så vi at mange med utenlandskregistrerte nummer ikke fikk varselet fra oss. På fastlandet er dette systemet koblet opp med folkeregisteret, men det er ikke mulig her. Derfor har vi gjort en endring slik at vi i stedet bruker et basesystem for å sende ut en melding via et nummer, sa Selven i januar.

Disse enhetene kan motta Nødvarsel:

  • Android telefoner med operativsystem Android 11 eller nyere og Google play oppdateringer fra mars 2023 eller nyere
  • Smartklokker og telefoner som har Android GO støttes fra Android 13 og nyere
  • Apple telefoner som er iPhone 8 eller nyere og som er oppdatert med iOS 16.2 eller nyere
  • Apple watch som er oppdatert med watchOS 9.2 eller nyere
  • Smartklokker som bruker wearOS

Husk å holde telefonen din oppdatert med nyeste programvare.

Kilde: nodvarsel.no

Powered by Labrador CMS