Trapper opp våpenkontroll--arbeidet

I høst har Sysselmannen intensivert våpenkontroll-arbeidet. Det vil fortsette i lang tid fremover, opplyser sysselmannsførstebetjent Håkon Toresen.

Forskriften sier at vitale deler, som bolten, skal være innelåst i et godkjent våpenskap. I tillegg skal ammunisjonen oppbevares i våpenskapet.
Forskriften sier at vitale deler, som bolten, skal være innelåst i et godkjent våpenskap. I tillegg skal ammunisjonen oppbevares i våpenskapet.
Publisert

Foreløpig er han fornøyd med kontrollene som er gjort. Omfang ønsker han ikke å si noe om, annet enn at det er flere som kommer til å få besøk.

– Vi prøver å gå litt bredere ut nå, slik at folk skal bli oppmerksom på det. Det er snakk om forebyggende arbeid, sier Toresen.

Intensiverer kontroller

Han har vært våpenansvarlig hos Sysselmannen i to og et halvt år. Det har vært våpenkontroller tidligere, men frekvensen blir nå økt. Kontrollene blir varslet skriftlig minst 48 timer på forhånd.

– Arbeidet blir intensivert, og vi ønsker å gå ut mer åpent slik at det blir allment kjent at vi mest sannsynlig dukker opp, sier Toresen.

Sysselmannsførstebetjent Håkon Toresen.
Sysselmannsførstebetjent Håkon Toresen.

Dette arbeidet står i stil med budskapet politiavdelingen hos Sysselmannen kom med tidligere i høst; om at de skal være mer synlige.

– Vi er mer offensive i fremgangsmåten i håp om at det skal virke forebyggende, sier Toresen.

Kan resultere i anmeldelse

Det vanligste feiltrinnet folk gjør er ifølge sysselmannsførstebetjenten å ikke ha godkjent våpenskap i det hele tatt, noe som resulterer i anmeldelse.

– Det kan også gå på bekostning av muligheten til fortsatt å kunne ha våpen, presiserer Toresen.

Det er mye våpen i forhold til antall innbyggere på Svalbard. Disse blir brukt til både jakt, isbjørnbeskyttelse og konkurranseskyting. Hvor mange våpen som finnes på Svalbard har ikke Toresen tall på, på stående fot.

– Det er mye våpen på Svalbard og det krever at folk som har skytevåpen er ekstra påpasselige med hvordan de oppbevares. Dette kan ikke gjentas ofte nok, og det er svært viktig for å unngå ulykker og sikre at uvedkommende og barn ikke får tilgang på våpen, påpeker han.

Dette sier forskriften

Et annet problem politiet møter på er at folk har våpen i våpenskapene sine som tilhører andre.

– Man skal ha utlånserklæring hvis man har andre sine våpen. Om det fører til en anmeldelse eller ikke varierer fra hvert enkelt tilfelle, og vi prøver å løse det enklest mulig. De mest alvorlige tilfellene er uriktig oppbevaring av flere våpen, sier sysselmannsførstebetjenten.

Forskriften sier at alle skytevåpen eller en vital del av våpnene, samt ammunisjon skal oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap som er boltet fast i vegg eller gulv, eller ilegges lodd dersom skapet veier mindre enn 150 kilo. Man skal oppbevare skytevåpen og ammunisjon i en bebodd bolig – altså ikke ubebodd hytte, hus eller lignende.

Solgt ut flere skap

Arnstein Hatland er våpenansvarlig hos Longyear 78. Hans inntrykk er at de fleste kjøper våpenskap sammen med våpenet.

Arnstein Hatland er våpenansvarlig hos Longyear 78. De venter på neste last med våpenskap.
Arnstein Hatland er våpenansvarlig hos Longyear 78. De venter på neste last med våpenskap.

– Det er den typiske «tilflytter-pakka», sier han.

Man får heller ikke kjøpt våpen uten å ha krysset av for at man har godkjent våpenoppbevaring på tillatelsen.

De har solgt ut mange våpenskap de siste ukene, og venter på neste lass. De selger skap i forskjellige størrelser, hvor den minste varianten med plass til helt våpen er favoritten blant folk.

– Der får man plass til tre-fire våpen. I de aller minste, som det også går en del av, får man plass til ammunisjon i tillegg til vital del – som bolten, sier Hatland.

Powered by Labrador CMS