Trodde de så fly styrte, da satte politiet i gang å lete. Svaret var noe helt annet

Et røykfenomen gjorde at mange fryktet de hadde sett et fly styret på Svalbard.

Publisert

Et lysende objekt med svart røyk på himmelen over Sarkofagen skapte uro i Longyearbyen fredag ettermiddag. Det hele ble fanget på film, og flere fryktet at det var et fly som styrtet mot bakken,

- Sysselmannen fikk den første meldingen om saken like etter klokken 13.00. Det var flere i Longyearbyen som hadde observert lyset og den svarte røyken på den lyse sørhimmelen og som så ut som om den sank ned like bak Sarkofagen, mens den i realiteten var langt unna. Vi fikk også et videoklipp som viste hendelsen, opplyser sysselmannsførstebetjent Lisbeth Hansen.

Sysselmannens eget helikopter

Heldigvis var det ikke et fly som gikk ned.

Det viste seg at årsaken til fenomenet var Sysselmannens eget helikopter kombinert med spesielle atmosfæriske forhold.

Hendelsen gjorde likevel til at Sysselmannen satte i gang med å undersøke saken.

- Vi var i kontakt med tårnet i Longyearbyen, Norsk Romsenter, Ny-Ålesund, Avinor, Norwegian, Lufttransport, Meteorologisk institutt, Forvaret, Trusten i Barentsburg og flere andre som kunne være relevante. Vi kalte også tilbake Sysselmannens helikopter som var på vei til Hornsund for å søke i det aktuelle området bak Sarkofagen, forteller Lisbeth Hansen, til Sysselmannen.

- Vi var enige om at lyset og røyken måtte komme fra et luftfartøy. Men ingen hadde meldt om problemer eller var savnet, forklarer hun.

Ved 16-tiden besluttet Sysselmannen derfor å avslutte saken foreløpig.

Røykfenomen

Svaret kom fra Trond Berg i Lufttransport, som er pilot på Sysselmannens helikoptre.

- Vi skjønte heller ikke hvor lyset og røyken kom fra før vi begynte å undersøke dette nærmere etter at vi hadde kommet tilbake til basen, forteller Trond Berg.

- Det var jo bare vårt eget helikopter som hadde vært i det aktuelle luftrommet da folk så røykfenomenet. Vi opplevde noe liknende for et par år siden. Like etter at vi hadde tatt av fra Longyearbyen ble vi oppkalt fra tårnet som lurte på om vi hadde brann ombord. De observerte at vi la bak oss svart røyk, sier han.

Forklaringen er av det naturlige slaget.

- Det som skjer, er at vi kommer inn et luftlag med høyere luftfuktighet. Den varme luften fra motorene lager da en tykk kondensstripe som ser ut som svar røyk. Denne kondensstripen kan bli liggende lenge etter at vi har steget opp i høyere luftlag uten slike iskrystaller, sier Trond Berg.

- Dette kan skje på kalde, klare og vindstille dager, slik som det var på fredag, og det er ikke siste gang folk kan forvente å se slike røykfenomener når vi er ute og flyr, understreker han.

Powered by Labrador CMS