Mor og far deler på barnepass:

– Tungt å være på venteliste

Fleksibel arbeidstid er løsningen for familie med datter på venteliste for barnehageplass. De håper løsningen kommer før høsten.

MIDTPUNKT: Kari Stokke og Ken-Håvard Magnussen med datteren Kristina (14 mnd), som står på venteliste for barnehageplass. I mellomtiden er de takknemlige for fleksible arbeidsgivere som gjør det mulig å skyve arbeidstiden for å kunne være hjemme med datteren.
MIDTPUNKT: Kari Stokke og Ken-Håvard Magnussen med datteren Kristina (14 mnd), som står på venteliste for barnehageplass. I mellomtiden er de takknemlige for fleksible arbeidsgivere som gjør det mulig å skyve arbeidstiden for å kunne være hjemme med datteren.
Publisert

Kristina (14 måneder) står på venteliste for barnehageplass i Longyearbyen. Hun kan ikke regne med plass før til høsten, har Longyearbyen lokalstyre (LL) gitt beskjed om. Foreldrene har skjøvet på arbeidstidene for å få hverdagen til å gå i hop.

– Jeg trodde aldri barnehageplass skulle bli en utfordring, sier mamma Kari Stokke.

Hun har bodd på Svalbard siden 2002 og jobber i Hurtigruten Svalbard. Partner Ken-Håvard Magnussen nærmer seg ti års opphold på øya og jobber i Henningsen Transport & Guiding. De er svært takknemlige for at fleksible arbeidsgivere gjør det mulig for dem å få hverdagen til å gå ihop.

– Prates i døra

Det blir lange dager for den lille familien. Kari begynner med et par grytidige timer jobb før hun er hjemmeværende mens Ken-Håvard jobber, så tar Kari resten av arbeidstimene på kvelden.

En håndfull familier i Longyearbyen er i samme situasjon. Ventelisten skulle etter planen avskaffes så raskt som mulig etter at den kom på dagsorden før jul i fjor. Flere måneder med politisk press og forsøk på å finne løsninger har foreløpig ikke ført frem.

Familien Stokke Magnussen er sliten.

– Det går i ett sett. Det er tungt når fredagen kommer. Det var godt med påskeferie. I hverdagen prates vi nesten bare i døra, smiler Kari.

– Vi kan ikke holde på slik frem til august.

Rammer arbeidsgiverne

Kari tok noen uker med ulønnet permisjon i tillegg til ferie etter mammapermisjon. Ken-Håvard hadde pappaperm fra 1. november til 15. februar. Da var veslejenta klar for barnehage, tenkte de.

Men måtte altså gå over til skiftarbeid med barnepass hjemme.

– Så hva nå?

– Vi må prøve å finne andre løsninger. Vi har ikke råd til å ta ulønnet permisjon siden vi begge jobber i privat sektor uten subsidiert bolig. Vi må se på om en eller begge skal gå litt ned i stillingsprosent, hvis arbeidsgiver tillater det, svarer Kari.

– Hva med dagmamma eller besteforeldre?

– Folk sier mange er ledige og kan være dagmamma. Men det er ikke gitt at en bartender eller guide verken vil eller evner å jobbe med barnepass. Vi har forsøkt og snakket med flere uten at vi har funnet noen. Vi har også jobbet for å finne noen som kanskje kan passe to barn, både for at barnet skal få lekekamerat, men også får at vedkommende skal få mer betaling, for to unger, men ingen hell der heller. Tilreisende besteforeldre blir også vanskelig: De må ha et sted å bo og dermed blir det for dyrt. Den eneste reelle muligheten er å gå litt ned i stilling for å frigi litt mer tid i døgnet til fritid og familie. Det går igjen utover arbeidsgiveren, sier Kari.

Usikkerhet stresser

Barnehagekrisen har gjort at familien vurderer å flytte til fastlandet. Det sitter svært langt inne.

– Det er første gang vi har vurdert, og ikke fordi vi ønsker det. Planen var å fortsette å bo her en god stund til. Vi håper det kommer en løsning i slutten av april. Hvis vi må vente lengre enn til høsten øker sjansen for at vi bestiller flyttekonteiner, sier Kari.

Usikkerhet fordi barnetallet på Svalbard erfaringsmessig kan endre seg raskt, gir ekstra stress.

– Hvis det kommer mange familier med eldre barn de neste månedene, går de foran i køen. Kanskje er ikke det sannsynlig slik situasjonen er nå, men man tenker på alle muligheter når alt blir så usikkert. LL påminner oss jo om at barnehagelovens bestemmelser ikke gjelder her. Og har foreslått å sette en øvre grense for hvor mange barnehageplasser LL skal ha. Jeg håper ikke det blir vedtatt. Politikerne har i hvert fall gått til valg på at det skal være full barnehagedekning. Jeg håper de vil fortsette å stå ved det; at vi i Longyearbyen fortsatt skal jobbe for å være et «robust familiesamfunn», som det heter, sier Kari.

Familiene forteller

Venteliste-familiene har kontakt og deler historier erfaringer. Ikke alle ønsker å stå frem i avisen, men har opplyst til Svalbardposten hvilke løsninger de har funnet mens de venter på barnehageplass.

Dette forteller de:

Én familie jobber med forskjøvet med arbeidstid for begge foreldrene, slik Kari og Ken-Håvard forteller om i denne artikkelen. De vil også takke fleksible arbeidsgivere for å ha denne muligheten.

Én familie har brukt barnevakt i et par måneder og erfart at det er en dyr løsning. De har også delt på å være hjemme i permisjon uten lønn. – Det er dyrt å ikke ha barnehageplass, i tillegg er det trist for barna som trenger å leke med andre barn, forteller de.

Til én familie har bestemor flyttet inn fra fastlandet for å være dagmamma.

- Vi er heldige som fikk til en slik løsning. Men barnehage hadde vært enda bedre: Barnet er supersosial av seg og hadde elsket å leke med mer barn nå. Barnet har nok også behov for å bli mer stimulert med leking og se andre steder enn hjemmet vårt, fortelller foreldrene.

Én familie har ordnet seg dagmamma. Men de savner barnehageplass for den sosiale biten, får Svalbardposten vite.

»Korona-babyer»

Alle venteliste-barna er rundt ett år gamle.

- De er «korona-babyer» som trenger barnehage. Barna våre har ikke fått så veldig mye sosialisering i løpet av sitt første leveår, og vi merker de savner både sosialisering og lekekamerater, sier Kari Stokke.

Hun har merket seg at lokalpolitikerne har kommunisert tydelig vilje. Men straks-løsningene har foreløpig uteblitt.

Det er for dårlig, mener Kari.

- Særlig her i Longyearbyen. Vi er et samfunn hvor jobb er en grunnleggende betingelse for å være her. Svært få har mye familie i nærheten. Derfor burde LL strekke seg lengre for å finne løsninger, sier hun.

Powered by Labrador CMS