Misha Moliavko er fra Ukraina:

– Nå vet min mor hvor nærmeste bomberom er

Misha Moliavko (32) er daglig i kontakt med familie og venner hjemme i Kyiv som forteller om mye usikkerhet rundt situasjonen i Ukraina.

VANSKELIG: Misha Moliavko (32) tror dagens samfunn med sosiale medier og mye tilgang på informasjon fører til at fake news og propaganda er vanskeligere å sile ut for befolkningen i Ukraina.
VANSKELIG: Misha Moliavko (32) tror dagens samfunn med sosiale medier og mye tilgang på informasjon fører til at fake news og propaganda er vanskeligere å sile ut for befolkningen i Ukraina.
Publisert

Misha Moliavko (32) fra Kyiv i Ukraina jobber til daglig som guide i Spitzbergen Adventures. Selv om han bruker store deler av dagene på å guide turister rundt om på Svalbard, går mye av tankene i disse dager til situasjonen i hjemlandet.

– Det er litt rart fordi jeg bor her. For når jeg snakker med slektninger og venner får jeg egentlig ingen nyttig informasjon fordi alle er forvirret.

Han forteller at situasjonen er svært spent i Ukraina, men at folk forsøker å leve sitt normale liv. Likevel er det flere av Mishas nærmeste familie og venner som sier de har forberedt seg på evakuering eller mobilisering til militæret.

Spesielt etter at det ble kjent at Russlands president Vladimir Putin anerkjenner uavhengigheten og suvereniteten til de opprørskontrollerte områdene Donetsk og Luhansk.

– Jeg er bekymret for venner og familie og jeg er bekymret for landet mitt. Men her oppe lever jeg samtidig i en boble langt borte fra situasjonen og langt hjemmefra, hvor trusselen er reell, sier han.

Tekster daglig med familien

For her oppe på Svalbard er høysesongen for turistene i gang. Likevel hindrer ikke det Misha i å holde kontakten med de hjemme mens ting er som de er. Da går praten ofte over tekstmeldinger, hvor han spør hvordan det går.

– I dag fortalte min mor at nå vet hun hvor nærmeste bomberom er i tilfelle angrep fra lufta. Det var tøft å lese, sier han.

Med en befolkning på Svalbard hvor nasjonaliteter fra hele verden møtes for å jobbe, er det ikke uvanlig at russere jobber tett sammen med ukrainere. Misha har selv flere venner som er russere. Og selv om situasjonen er spent i sør, tror ikke Misha mye vil forandre seg på Svalbard.

– Flere russere jeg er venn med her i Longyearbyen har aldri vært på den russiske regjeringens side. Og de andre støtter i det minste et fredelig utfall, sier han.

Han kan også fortelle at ukrainere generelt her i Longyearbyen prater mye om det som skjer i hjemlandet.

– Folk er ganske rolige akkurat nå, men vi har vært gjennom lignende situasjoner tidligere. Så mange har nok vært mentalt forberedt på at en slik situasjon kunne oppstå, sier Misha.

Et helt spesielt miljø på Svalbard

I sju år nå har Misha bodd og jobbet på Svalbard. I Longyearbyen har han etablert seg med både kjæreste og hund. Men usikkerheten i hjemlandet og usikkerheten rundt hva som vil skje videre gjør at Misha har gjort seg flere vurderinger om veien videre for hans del.

– Hvis situasjonen er reell så vet jeg ikke hvilke følelser som vil ta over. Jeg har livet mitt her og ting jeg setter enormt stor pris på. Det vil ødelegge livet mitt her om jeg drar, men vil jeg klare å bare rolig sitte her og lese nyhetene, det vet jeg ikke, sier han.
Men uansett hva som skjer i hjemlandet, er Misha likevel helt sikker på at Svalbard og Longyearbyen er noe helt eget. Miljøet her med alle de forskjellige nasjonene er noe han mener er spesielt.

– Livet her viser hva som burde være normalt. Når du er ute av miljøet i landet ditt så er du bare en person. Du kan bestemme hvem du er og hvilken retning du utvikler deg og da spiller det ingen rolle om du er russisk eller ukrainsk, norsk, thai eller fra Midtøsten. Folk er mennesker, sier Misha.

– Vi lever i et ganske tøft naturmiljø her som kanskje er grunnen til at vi forener oss godt her oppe. Longyearbyen er en ekte boble og det er ikke som noe annet sted i verden, sier han.

Powered by Labrador CMS