Vil gjøre værmeldingen bedre på Svalbard

Den beste måten å finne ut hvordan været er på Svalbard, er å trekke fra gardinene og se ut. Det er vanskelig å melde vær i Arktis, men nå kan det bli bedre.

Værstasjon: Nå er mobile værstasjoner installert om bord på MS Bard og MS Polargirl. Her som en del av antenneparken på Bard.
Publisert

– Nå er 7-dagersvarselet like bra som 3-dagersvarselet var for 20 år siden, sier forsker Lukas Frank ved Unis. Men fremdeles er værvarslingen utfordrende, inkludert Arktis, av flere grunner. Hvis du ser på fjellene, fjordene og dalene på Svalbarder det lett å forstå at det er mange ting som kan påvirke været. Det er isbreer, snø, fjell, havis, polar natt, midnattssol som også gjør værvarsling komplisert.

Isfjorden værinformasjonsnettverk (Iwin) tar sikte på å forbedre folks forståelse av lokale atmosfæriske prosesser og værmeldinger for regionen selv. I dag finnes det værstasjoner på flyplassen, på Isfjord Radio, i Barentsburg og Pyramiden, men det er ikke nok. Nå er mobile værstasjoner installert om bord på MS Bard og MS Polargirl. Ved å sjekke den elektroniske liveoppdateringen kan folk få de aktuelle forholdene for hvor båtene befinner seg. De kan da sammenligne det med den spådde prognosen på Yr.no.

Registrerer vær: Også Polargirl har fått montert mobile værstasjon.

Forskerne ved Unis ser allerede nå at det aktuelle været avviker fra Yr sine prognoser.

– I Skansebukta kan det bli 1-2 grader varmere sammenlignet med midten av fjorden på denne tiden av året, ettersom landet varmes mer opp enn havet. Videre har vi sett at det var varmere rett foran Nordenskiöldbreen selv om du forventer noe annet, sier Lukas Frank til Unis.no.

Forskerne håper at de mobile værstasjonene kan bidra til lokalsamfunnet og at brukes før folk drar på fritidsbåtturer.

Powered by Labrador CMS