«Vandrende blodbank» skal redde liv

Sykehuset er med i et prosjekt for å lage en «vandrende blodbank» med lokale blodgivere. Det kan redde liv.

BEDRE BEREDSKAP: Longyearbyen sykehus er med i et toårig pilotprosjekt for å lage en
BEDRE BEREDSKAP: Longyearbyen sykehus er med i et toårig pilotprosjekt for å lage en "vandrende blodbank" med lokale blodgivere, forteller avdelingsleder Bente Brataas.
Publisert

Longyearbyen sykehus deltar i et toårig prosjekt om blodberedskap sammen med Finnmark. Målet er å være bedre i stand til å redde liv ved å etablere en såkalt vandrende blodbank.

Det betyr å etablere et korps av lokale blodgivere.

– Dette er kjempespennende distriktsmedisin i praksis. Det kan føre til bedre beredskap på Svalbard, mener avdelingsleder Bente Brataas ved Longyearbyen sykehus.

Hun informerer for ordens skyld om at Longyearbyen sykehus selvsagt har en eksisterende blodberedskap, og får tilsendt blodforsyning hver tredje uke.

Scenariet som er utgangspunkt for prosjektet, er minst like aktuelt på Svalbard som i Finnmark: En alvorlig skadd pasient med livstruende blødninger trenger blodoverføring i påvente av behandling. Dersom vær og føre forhindrer rask tilgang til nærmeste sykehus med blodbank, kan pasienten dø.

– En vandrende blodbank og lokal kompetanse i blodoverføring, vil kunne redde livet til pasienten, skriver administrerende direktør Cecilie Daae i Helse Nord i nylig utsendt kronikk.

Helse Nord samarbeider med Forsvaret om pilotprosjektet, som er initiert av Helse- og omsorgsdepartementet. «På sikt er målet å få på plass en lokal blodberedskap for befolkningen i hele landet, i kommuner langt fra nærmeste sykehus», heter det i nevnte kronikk.

Powered by Labrador CMS