Verst i nitiden

Regnet i Longyearbyen intensiveres utover ettermiddagen og kvelden. Det vil være på det verste i nitiden i kveld.

Regnet øker på utover kvelden. Her fra Nybyen i formiddag, før området ble evakuert og stengt.
Publisert

Viktige telefonnummer:

Evakuerings- og pårørendesenteret på Longyearbyen kulturhus vil være åpent hele natten og kan nås på telefon 989 05 338.

Svalbard Kirke nås på telefon 79 02 55 60 eller 959 19 701.

Longyearbyen sykehuset kan nås på telefon 79 02 42 00.

Sysselmannen kan nås på vakttelefon 79 02 12 22.

– Regnet har økt ganske kraftig de siste timene og vil bare øke på utover, sier Geir Bøyum, vakthavende meteorolog på værvarslinga i Tromsø.

Temperaturen er nå på rundt seks grader og det vil holde seg så varmt til rundt midnatt. Utover natten vil temperaturen synke igjen og i morgen tidlig vil den være på 1 til 2 grader. Først utpå dagen tirsdag vil temperaturen synke til et par minusgrader.

– Det er det kraftige regnet som er mest alvorlig i denne værsituasjonen. Det kraftige regnfallet kan føre til lokale jordskred og bekker som finner nye løp, sier Bøyum.

Øker på
Vindstyrken er foreløpig bare meldt til å være en frisk bris, men med en del sterke vindkast.

– Vinden vil også øke på utover kvelden, sier vakthavende meteorolog.

Bøyum mener det verste været vil være over i elleve, tolvtiden i kveld.

Snøskredvarslingen, NVE, varsler om stor snøskredfare for områder over 700 meter over havet på Svalbard. I hovedsak vestlige deler av Spitsbergen. Der er det nå faregrad 4.

Fare
Sysselmannen sier de har mottatt følgende informasjon fra Store Norske vedrørende faren ved å være i nærheten av taubanebukker:

«Flere av taubanebukkene i Longyearbyen har varierende grad av svekket stabilitet på grunn av råte i fundamentene. Ved svært store vindstyrker oppfordres folk til ikke å oppholde seg i nærheten av disse. Det minnes for øvrig om at det er forbudt å ferdes i de nedlagte gruveanleggene.»

Powered by Labrador CMS