Viktig milepæl nådd for stenging av Svea og Lunckefjell

Tirsdag ble den nordlige utgangen på tunellen gjennom Skolfjell stengt. Dette er en del av den store ryddejobben Store Norske holder på med.

Anders Ringheim, byggeleder Store Norske.
Anders Ringheim, byggeleder Store Norske.
Publisert
Lunckefjell slik det så ut i juli 2019.
Lunckefjell slik det så ut i juli 2019.
Slik ser det ut i Lunckefjell nå etter stenging og tilbakeføring til naturen.
Slik ser det ut i Lunckefjell nå etter stenging og tilbakeføring til naturen.

– Prosjektet går som planlagt og vi er nå i sluttfasen på arbeidet med Lunckegjell-gruven. Vi stenger nå gruveutganen for å kunne planere ut området rundt, slik at det skal gå i ett med naturen, sier Anders Ringheim, byggeleder i Store Norske.

Miljøprosjektet følger Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Luncjkefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene til naturen. Lunckefjell ble åpnet i 2014, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.

– Dette er et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Vi fjerner et helt samfunn, inkluderrt veier og bygnonger, og etterlater det til naturen, slik det var før gruvedriftn. Arbeidet har så langt gått svært bra og vi er foran skjema. Den neste viktige milepælen er stengingen av Svea Nord-gruven, som er planlagt til 1. mars 2020., sier Gudmund Løvli, leder for Miljøprosjektet Svea og Lunckefjell.

I 2020 flytter den nåværende leiren til en ny, midlertidig leir på Kapp Amsterdm. Etter dette skal uteområdene i Svea-samfunnet og alt av boligmasse og materiell fjernes. Siste rest av Sveas boligmasse skal være fjernet innen 2023.

– Avviklingen skjer på en kostnadseffektiv måte, og i tråd med Svalbardmiljøloven. I den grad det er mulig vil vi gjenbruke bygg og infrastruktur i Longyearbyen og ellers søke løsninger til nytte for lokalsamfunnet, sier Løvli.

Powered by Labrador CMS