Antall turister synker:

– Vi kom for sent på banen

Nye tall fra Visit Svalbard viser at det i snitt vil være 318 gjester per dag ved byens hoteller og gjestehus den kommende uken.

Styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes, er redd for at turisttallene kommer til å fortsette å synke.
Styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes, er redd for at turisttallene kommer til å fortsette å synke.
Publisert

Det er en nedgang fra forrige uke, hvor det var 355 gjester per dag. En foreløpig prognose for neste uke, 4. til 10. august, viser at det i snitt vil være 313 gjester per dag.

Det er 962 turister som har bestilt organiserte aktiviteter via Travelize den kommende uken, et snitt på 137 per dag. Forrige uke var snittet 168 per dag.

Det er første gangen siden Visit Svalbard startet kartleggingen at antall gjester har gått ned. Kartleggingen startet i uke 26, 22. juni.

Ikke i nærheten av å redde sesongen

Styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes, synes at tallene er alt annet enn jubelverdig.

– Det er alt for lite i forhold til hva vi burde ha. At det var 355 turister per dag i snitt forrige uke var gledelig, men det hadde med båtene å gjøre. Vi er ikke i nærheten av å redde sesongen, sier Strømnes.

Han, som er selverklært «evig optimist», håper at det kommer flere turister i ukene som kommer. Likevel er han bekymret for utviklingen.

– Jeg frykter at det kommer færre enn det har vært til nå. Sommeren er på hell, sier han.

Strømnes konkluderer med at sommersesongen ikke ble som håpet.

– Krisen har truffet medlemmene våre steinhardt. Det man trodde kunne redde sommeren har ikke vært i nærheten. Vi kom for seint på banen – for å konkurrere med for eksempel Lofoten måtte vi ha vært tidligere ute. Helst i slutten av april. På grunn av at vi ikke kunne begynne før vi nesten begynte å skrive juni var vi for sent ute, og det er noe vi lider under nå, forteller han.

Forhåpninger til ministerbesøk

Nå er hotellkapasiteten oppe på 70 prosent for rommene med eget bad, noe som er til god hjelp for overnattingsstedene. Men det vedtaket kom også for sent.

– Vi har måttet sagt nei til enkelte fordi kapasiteten i begynnelsen var på 50 prosent. At den skulle bli 70 prosent i juli var ikke noe vi kunne spå, så gjestene turte ikke å bestille. Slik har overnattingsstedene gått glipp av bookinger, sier han.

Neste uke kommer næringsminister Iselin Nybø (V) til byen. Det har Strømnes høye forventninger til.

– Vi må prøve å få gehør for at vi er mye hardere rammet enn resten av landet. Vi har fått restriksjoner som ingen andre har, på grunn av beredskapssituasjonen. I tillegg handler det om hvor vi er plassert på kartet. Det må Nærings- og fiskeridepartementet ta innover seg, sier Strømnes.

I tillegg til å få konkrete tilbakemeldinger på kjernesakene som tidligere er skrevet om, og antall permisjonsuker, håper Strømnes at ministeren har med seg en gavepakke til Svalbard.

– Jeg håper at hun har med seg noe i bagasjen til oss når hun først kommer til Svalbard. I tillegg forventer jeg at vi får et ganske raskt svar på dette med permisjonsukene, at man kan utvide dagens ordning til 52 uker. Når høsten kommer blir det jo stille igjen, men vi er likevel avhengige av å beholde svalbardkunnskapen på øya, sier han.

Overlevelsesteknikk

At det har vært noen innholdsrike måneder er Strømnes klar på. Ingen kunne spå hvordan det skulle bli. Nå ser man at flere land igjen blir «røde» etter å ha vært åpne en periode, og koronabølge nummer to hjelper ikke for Svalbard.

– Vi så tidlig at det kom til å bli langdrygt. Men når det kommer en ny runde sørover i Europa ser vi konturene av at det blir lengre enn det man hadde trodd. Flere av landene i Europa som har sin ferie i august og september, og derfor pleier å komme til Svalbard, er på vei til å bli røde igjen, sier han.

Den evige optimisten ser tilbake på de siste månedene som en vei med mange svingninger, både positive og negative. Men at det fremdeles ser mørkt ut er han tydelig på.

– Vi har hatt noen små lyspunkt langs veien, og har klart å glede oss over de små tingene – men det er nok også en overlevelsesteknikk. Det store, svarte hullet vi så i mars er fremdeles stort og svart. Flere av medlemsbedriftene melder om at de sliter, det er tøft for veldig mange.

Strømnes er også administrerende direktør på Coop Svalbardbutikken, hvor krisen har ført til oppsigelser. Det har også flere av Visit Svalbards medlemsbedrifter måtte gjøre.

– Jeg liker å være optimist, men dessverre ser jeg at spøkelset fremtoner seg annerledes enn det har gjort tidligere. Det er flere som melder om at de sliter, selv med kriseordningene. De har ikke fått tilbakemeldinger på hvordan ordningene skal være tilpasset Svalbard. Det er flere ting som står og faller på ministerbesøket, forhåpentligvis får vi konkrete tilbakemeldinger, sier Strømnes.

Powered by Labrador CMS