Utleie av bolig og fritidsbolig:

Vurderer kontroll

Longyearbyen lokalstyre (LL) og Sysselmesteren vil samarbeide om å følge opp og eventuelt kontrollere ulovlig utleie av boliger og fritidsboliger.

Sektorsjef teknisk i LL, Morten Dyrstad, mener det er viktig å gi god informasjon til innbyggerne om hva som er lovlig når det kommer til utleie av bolig og fritidsbolig på Svalbard.
Sektorsjef teknisk i LL, Morten Dyrstad, mener det er viktig å gi god informasjon til innbyggerne om hva som er lovlig når det kommer til utleie av bolig og fritidsbolig på Svalbard.
Publisert

Denne sommeren går de begge ut med informasjon om reglene for utleie av bolig og fritidsbolig. I tillegg vil det bli opprettet en tilsynsgruppe til høsten. Denne gruppen vil deretter gjøre en vurdering av om det foregår ulovlig utleie av boliger eller fritidsboliger i Longyearbyen.

– Vi mistenker at det foregår ulovlig utleie, da dette har vært tilfelle tidligere. Derfor velger vi nå å informere om reglene, for deretter å vurdere en tilsynskampanje til høsten, sier Morten Dyrstad, sektorsjef teknisk LL.

Etter å ha hentet inn nødvendig informasjon, vil tilsynsgruppen gjennom en kampanje dra fysisk til boligene det gjelder.

Dyrstad sier at det ikke er noen satt grense for hvor lenge en bolig kan leies ut, men at folk må forholde seg til formålet boligen har. Om du leier ut leiligheten din store deler av året, og det ikke bor noen fast i boligen, så mener LL at det kan ses som næringsvirksomhet som tilsvarer overnatting-/hotell/overnattingssted. Dette vil føre til krav om bruksendring, noe LL ikke vil godkjenne i et område hvor arealplanen er avsatt til boligformål.

– Det er en skjønnsmessig vurdering, hvor vi må inn i hver enkelt sak, sier han.

Når det gjelder utleie av fritidsbolig, er reglene enkle. Man kan kun leie ut til noen som er eller har vært registrert bosatt på Svalbard. I tillegg kan man ikke eie eller leie mer enn to fritidsboliger samtidig.

– Om dette skjer, kan det føre til overtredelsesgebyr, sier Dyrstad.

Powered by Labrador CMS