Fortalte om Svalbards turistutfordringer

Longyearbyen var blant deltakerne da Nærings- og fiskeridepartementet sist uke avholdt et møte om overturisme.

Turistsesongen på Svalbard har blitt lenger og lenger. Aller flest kommer i noen få, hektiske sommeruker, som her i sankthanshelgen i fjor da fem cruiseskip ankom Longyearbyen havn.
Turistsesongen på Svalbard har blitt lenger og lenger. Aller flest kommer i noen få, hektiske sommeruker, som her i sankthanshelgen i fjor da fem cruiseskip ankom Longyearbyen havn.
Publisert

Sju kommuner og seks fylkeskommuner var invitert for å fortelle hvilke utfordringer de har og om de har forslag til løsninger. Møtet kom i stand siden regjeringen nylig bestilte en nasjonal strategi for å sikre et mer bærekraftig reiseliv.

Fra Longyearbyen deltok lokalstyreleder Arild Olsen (Ap), Stein-Ove Johannessen (H og Svalbard Hotell) og Ronny Strømnes (Visit Svalbard). De fikk fortalt at de ikke føler det er overturisme i Longyearbyen.

– Det var få av deltakerne som kjente seg igjen i det departementet kaller overturisme. Likevel finnes det jo noen punktbelastninger som er store, men ut over det har blant annet Longyearbyen og andre steder ledig kapasitet når vi ser hvordan trafikken fordeler seg gjennom året, sier Strømnes til Svalbardposten.

Det viktigste Visit Svalbard-sjefen mener de fikk til i møtet, var at de fikk gehør for at Svalbard bør omtales i et eget kapittel i den kommende reiselivsstrategien. Både statssekretæren i NFD og prosjektlederen i Innovasjon Norge sa seg enig i at dette virker fornuftig.

På møtet ble det også en del snakk om hvordan ulike avgifter kan gi inntekter til å håndtere turismen på en bedre måte. På Svalbard finnes det allerede en lokal avgift. I høst tok Stein-Ove Johannessen og Høyre til orde for å innføre en egen turistskatt.

Strategien fra Innovasjon Norge skal være ferdig i løpet av året, og målet er å gjøre reiselivet mer lønnsomt og bærekraftig .

Powered by Labrador CMS