Leserinnlegg:

Politikere må lære av Svalbard

Et svar til redaktør Børre Haugli.

Reagerer: Partisekretær i MDG, Torkil Vederhus svarer på leder i Svalbardposten.
Publisert

Svalbardfolket skal selvfølgelig få nyte hverdagen, men rekordvarme på Svalbard er ikke noe kommunikasjonsrådgivere hos Meteorologisk institutt i Oslo bør feire. Redaktør Børre Haugli levnet meg en visitt i Svalbardposten 1. juni, og stadfester at jeg og andre politikere ikke skal fortelle folk på Svalbard hva dere skal tenke. Bakgrunnen er at jeg reagerte da Meteorologisk institutt markerte varmerekorder på Svalbard med feirende emojis og nyhetsdekning.

Jeg har stor tro på at folk på Svalbard selv vet best hvordan de skal leve livene sine. Jeg tror tvert imot at jeg har mye å lære om å bo et avsidesliggende sted, også når det gjelder å nyte små og store ting i hverdagen. Selv om min kjennskap til Svalbard er begrenset, har jeg fått med meg de mange negative konsekvensene de økende gjennomsnittstemperaturene har for liv og infrastruktur i nord.

Meteorologisk institutt har kommunikasjonsrådgivere, ansatt i Oslo, som har som oppdrag å formidle konsekvenser av været. Det var deres arbeid og vinkling jeg reagerte på da de markerte 12 grader i Longyearbyen med solbriller, parasoll og iskrem, uten å forklare det bakenforliggende alvoret til det store publikumet de har.

For nordmenn flest lever ikke med konsekvensene av klimaendringene tett på seg. Det kommer. Resten av Norge må forberede seg på situasjoner som på Svalbard, og å kombinere det lette med det tunge. Som at man helt fint kan markere snøsmelting med champagne-konkurranser samtidig som man må sikre stadig nye veier og hus for erosjon og ekstremvær.

Vi er i en fase hvor vi trenger politikk for å stanse klimautslipp og for å begrense konsekvensene av klimautslipp. Her spiller formidlingen fra Svalbard en helt sentral rolle.

Powered by Labrador CMS