Ønsker seg lærlinger:

– Det er verdens morsomste jobb

Trekløveret av ringrever i restaurantbransjen som er samlet rundt bordet på Stationen har et viktig budskap.

Fra venstre, Steve Torgersen, Stein-Ove Johannessen og Kjell Olav Pettersen håper ungdom ser til Svalbard hvis de vil ha lærlingplass.
Publisert

De tre aktørene representerer hotell og restaurantbransjen i Longyearbyen gjennom bedriftene Svalbard Adventures, Svalbard Explorer og Hurtigruten Svalbard.

– Vi ønsker oss lærlinger, sier Stein-Ove Johannessen, som får bekreftende nikk av sine kolleger.

De mener Longyearbyen er et perfekt sted for å lære hotell- og restaurantfaget, og håper ungdommer ser mulighetene som ligger her.

Åpner muligheter

Stein-Ove Johannessen er hotelldirektør ved Svalbard hotell, Steve Torgersen eier både Stationen, Gruvelageret og Karlsberger pub. Kjell Olav Pettersen er hotelldirektør for Hurtigrutens hoteller.

– Vi er alle tre godkjente læringsbedrifter, enten man vil bli kokk, servitør eller resepsjonist. Vi har et internt samarbeid oss imellom, som vil sørge for at lærlingene får et best mulig opplegg rundt opplæringen, sier Torgersen.

– Fordi det er både restauranter og hoteller mener vi at dette kan gi en bredere opplæring, her kan man veksle mellom stedene, sier Johannessen.

I nyhetsbildet kan man lese om mangel på lærlingplasser, men her er altså bildet snudd. Og etter en to-årig periode med korona er det nå en stor etterspørsel etter både kokker, servitører og hotellpersonell.

– Jeg har to lærlinger på Svalbard hotell i resepsjon, det fungerer veldig bra, sier Johannessen.

– Og hotell er så mye mer enn restaurant. Et lærling-opphold i Longyearbyen åpner mange muligheter for fremtiden, sier Kjell Olav Pettersen.

Steve Torgersen, Stein-Ove Johannessen og Kjell Olav Pettersen.

Mesterskap

Og Steve Torgersen vet hva han snakker om når det kommer til å være lærling på Svalbard.

– Jeg var den første kokkelærlingen på Svalbard i sin tid, sier han og smiler.

– Skipene til Hurtigruten Norge er en av Norges største lærebedrifter, og om vi kan kombinere læretid mellom Longyearbyen og skip så bygger ungdommen en helt unik CV, sier Pettersen.

Trioen er også med i Kulinarisk nettverk Svalbard, hvor formålet er å ha et felles merkevareprodukt.

– Dette har også vært diskutert i nettverket hvor vi har som mål å fremme matfaglig interesse, og vi har også et ønske om å ha lokal kokkekonkurranse hvor vinneren kan representere Longyearbyen i Nord-norsk mesterskap i Tromsø, forteller Steve Torgersen.

Aktørene i Longyearbyen har etablert kontakt med opplæringskontoret i Tromsø, og de forteller at alt er klart for nye lærlinger.

– Vi har et ønske om å tilpasse en lokal modell til lærlinger som kommer hit, sier Johannessen.

Både Torgersen og Johannessen er selv utdannet kokker.

– Hvorfor vil dere oppfordre ungdom til å velge kokkeyrket?

– Det er verdens morsomste jobb, det finnes ikke kjedelige dager i hotell og restaurantbransjen, sier Stein-Ove Johannessen.

Powered by Labrador CMS