Leserinnlegg:

Åpent brev til justisminister Emilie Mehl

Karina Bernlow
– Denne tanken har ligget hos meg i ti år, men det har ikke vært satt i system, sier Karina Bernlow hos Green Dog.
Karina Bernlow
Publisert Sist oppdatert

Jeg er dansk statsborger og har bodd 25 år i Arktis. De siste 11 årene på Svalbard. Jeg har vokst opp i et demokratisk samfunn og har som en selvfølge gjennom alle årene i Arktis betalt min skatt, hatt lokal innflytelse og stemmerett ved lokalvalg.

17/6-2022 tok du denne fundamentale rettigheten fra meg og de andre utenlandske statsborgerne på Svalbard. Du tok rettigheten fra alle de som ikke har mulighet til å flytte seg, familien og jobb til fastlands-Norge i tre år, for å lære seg det samfunnet vi allerede lever og bor i – noen i over 20 og 30 år.

Vi er mennesker som bidrar sosialt og økonomisk som næringsdrivende, arbeidsgivere og som sambygdinger. Vi bidrar - sammen med våre barn - til det familiesamfunnet den norske stat ønsker at Svalbard skal være.

Jeg har lest argumentene dine i Svalbardposten og der er noe jeg ikke forstår. Kanskje du kan hjelpe meg med å forstå det rett?

Jeg har som nordisk statsborger - via det nordiske samarbeidet - juridisk rett til å stemme ved lokalvalg i det norske fastlandet (som jeg ikke vet en dritt om) om bare jeg flytter dit innen 30. juni på valgåret. Jeg kan altså stemme ved et norsk lokalvalg etter et par dager på fastlandet – men for å kunne stemme på Svalbard (der jeg har bodd i 11 år allerede!) må jeg først bo tre år på det norske fastlandet.

Gir det mening for deg? Det gir ikke mening for meg. Det gir heller ikke mening for alle de andre nordiske statsborgere, som er bosatt her på Svalbard.

«Ved kommunal- og fylkestingsvalg har norske statsborgere, der fylder 18 år inden valgårets udgang, og som er eller har været registreret som bosatte i Norge, stemmeret. Statsborgere i andre nordiske lande, som har været registreret som bosatte i Norge senest den 30. juni i valgåret, har også stemmeret. Øvrige udenlandske statsborgere, som er fyldt 18 år inden udgangen af valgåret, og som har været registreret i folkeregistreret som bosat i Norge uden afbrydelse de sidste tre år før valgdagen, kan også stemme».

Kilde: www.norden.org

1) Er ikke Svalbard en del av Norden? Eller kanskje ikke en del av Norge?

2) Er Svalbard unntatt det Nordiske samarbeidet?

Hilsen, Karina Bernlow

( 44 år og umyndiggjort mamma til 4 svalbardianere, som står uten stemmerett den dagen de blir myndig.)

Powered by Labrador CMS