Longyearbyen Pridefestival:

– Første året turister kan være med

Fredag starter Longyearbyen Pridefestival og det har initiativtaker Lene Jeanette Dyngeland gledet seg stort til.

Pride: Fredag 19. august er Pridefestivalen i Longyearbyen i gang og er fullspekket med aktiviteter for store og små gjennom hele helgen.
Pride: Fredag 19. august er Pridefestivalen i Longyearbyen i gang og er fullspekket med aktiviteter for store og små gjennom hele helgen.
Publisert Sist oppdatert

I år er det fjerde året på rad at Lene Jeanette Dyngeland arrangerer Longyearbyen Pride på Svalbard. Pridefesten, som første året startet med en parade i byen for lokalbefolkningen, er nå en festival som går over hele helgen med arrangementer for både store og små.

<span class="font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Stolt: </span>Initiativtaker til Longyearbyen Pride, Lene Jeanette Dyngeland.
Stolt: Initiativtaker til Longyearbyen Pride, Lene Jeanette Dyngeland.

– I år er første året turister kan være med etter to år med pandemi, så jeg håper vi ser en økning i deltakere, sier Dyngeland.

For ifølge Lene Jeanette har interessen for å delta på verdens nordligste pridefestival spredt seg til andre verdenshjørner. I fjor kom det opp en håndfull personer fra fastlandet for å delta på Pride, mens i år har Lene Jeanette blitt kontaktet av også folk i utlandet.

– Jeg fått en del e-poster fra folk i USA og andre europeiske land som har sagt de vil komme hit i år for å oppleve Pride i Longyearbyen, sier Lene Jeanette som syns det er litt ekstra stas at festivalen har blitt langt merke til ikke bare i Norge.

99,99 prosent sikker i år

Hvordan Pridefestivalen kommer til å gå i år, tørr likevel Lene Jeanette ikke helt å svare på. Men en ting er hun sikker på, og det er at hun gleder seg seg stort til spesielt lørdagens Prideparade.

– Jeg gleder meg veldig til underholdningen mellom talene klokken halv seks. Der vil det være to overraskelser der som jeg tror folk vil sette pris på, sier Lene Jeanette litt lurt.

De siste tre årene har nemlig ikke musikkinnslagene gått helt som de skulle ifølge henne. Ett år måtte hun nemlig selv ta mikrofonen og synge Lady Gagas låt "Born This Way".

– Og i fjor ble vi reddet av korpset som spilte YMCA da det skjedde litt uforutsette ting. Men i år er jeg 99,99 prosent sikker på at vi får til noe gøy, sier Lene Jeanette.

Starter med regnbuefest og cruise

Ifølge Lene Jeanette vil årets Pridefestival være ganske lik som årene før, men samtidig vil det også skjer ett par ting som ikke har skjedd tidligere.

– Det som er nytt for i år er at vi også arrangerer Pride Cruise på fredags kveld og at Tio Moncho's åpner på søndagen med sitt eget «Pride Munchies», sier Lene Jeanette.

Selve Prideparaden starter lørdag klokken 17:00 med start fra Svalbardhallen. Ruten paraden vil gå er ned Hilmar Reksens vei, før den etter opp utenfor Polarhotellet med påfølgende taler av Lene Jeanette selv og en gjestetaler.

Og om det blir underholdningsinnslag mellom talene gjenstår å se.

– I år er jeg så sikker som jeg kan bli, men det sier jeg hvert år. Vi får bare vente og se hvordan det blir i år, sier Lene Jeanette som er forberedt på å ta det hele med godt humør.

Powered by Labrador CMS