LESERBREV

På tide å dimme ned?

Lys ved skredvollen i Longyerabyen.
Publisert Sist oppdatert

I lederen «Ein alvorsprat om lyset» skriver Svalbardposten om lysforurensning og belysningen i Longyearbyen.

Nå er jeg kanskje som inhabil å regne, siden jeg elsker jul og julelys. Jeg er glad vi bor i en by der det pyntes med lyslenker tidlig, etter tradisjonen «mørketidslys». Jeg tror vi trenger det i mørketida, og at det er med på å styrke både fellesskapsfølelse og trivsel. 

Lysforurensning handler jo mye om lysstyrke, vinkel på lyset og fargetemperatur.

For eksempel kunne Skredvollen vært et flott sted å nyte mørket hvis det ikke hadde vært for den ene skjeve lyktestolpen som kaster flomlys over gangstien. Den virker nærmest å stå der av gammel vane. Sånne flomlys er det ganske mange av i byen vår. 

De nye gatelysene i byen er i kritthvit LED. Det samme er skiltene på butikkene i gågata. Skiltene lyser og ganske kraftig, både i og utenfor åpningstid. 

Når man vet at kaldt hvitt lys påvirker søvn, og heller ikke er anbefalt som belysning i byområder, så burde jo dette være noe å tenke på i en by hvor mange finner søvn i mørketida utfordrende. 

Longyearbyen i mørketid.

Hvitt lys i seg selv gir også mer lysforurensning enn varmt lys, fordi det blå spekteret i det hvite lyset spres mer i atmosfæren. 

Skjerming på lyskilder, sånn at lyset treffer bakken og ikke blender i øynene, er også blant anbefalte grep mot lysforurensning. Det kunne vært et godt tiltak i en by med så lang mørketid. 

Lysforurensning er et viktig tema, og det er kjempebra at Svalbardposten setter fokus på det. Kommunene på fastlandet har begynt å ta lysforurensning på alvor, og mange kommuner lager seg egne lysreguleringsplaner. Det er på tide at Longyearbyen gjør det samme.

Powered by Labrador CMS