Turistene er glad i å besøke Longyearbyen. Allerede på flyplassen blir stort og smått på Svalbard flittig dokumentert.

Turister i Longyearbyen – bra for byen eller ikke?

Publisert

Disse tekstene er skrevet og produsert av elevene på 6. trinn ved Longyearbyen skole i forbindelse med deres skoleavis.

Det har kommet flere og flere turister til Longyearbyen de siste årene. I denne teksten har vi intervjuet lokale innbyggere for å finne ut om hva de synes om turisme. Vi har også fått svar fra Moa-Maria From Kero i Visit Svalbard, som jobber med reiseliv i byen.

– Hva synes du om turisme og hva kan være problematisk med turisme med den grad det er i dag?

– Turisme er veldig mye forskjellig. Det har både negative og positive sider. Det som gjør turisme bra, er at det er veldig kjekt å reise rundt og se på forskjellige steder i verden og oppleve nye ting. Det er egentlig derfor man har turisme – for å oppleve. Man kan også bidra positivt til kulturen og stedet man besøker, hvis man gjør det på en god måte. Turisme kan skape arbeidsplasser, bidra til inntekter, og man kan bruke pengene til for eksempel å ta vare på naturen, som å betale miljøavgift til Sysselmesteren, slik man gjør her.

– Samtidig kan det bli for mye. Det kan bli for mange folk. Hvis det blir for mye og det ikke er balanse mellom turister og de som bor her fast, får det negative konsekvenser. For eksempel, kan det føles som turister tar over plassen, og man kan føle at man ikke lenger har rom som fastboende. Det kan også påvirke miljøet negativt.

– Når det gjelder mengden turisme etter korona, virker det som om det er omtrent like mye turisme og like mange cruiseskip som før pandemien.

– Hva synes du om store cruiseskip og har det blitt mer, eller mindre turisme etter koronaen?

– Dersom reiselivet blir for stort og tar over for mye av samfunnet, kan det skape ubalanse mellom turistene og de som bor her fast. Når det ikke er balanse, får det ofte negative konsekvenser. Det kan bli mange folk, og noen opplever at turistene tar over og ikke viser hensyn. Man kan føle at man mister plassen sin som fastboende. 

– I tillegg kan stor turisme ha negative miljøkonsekvenser, spesielt når det gjelder store cruiseskip som slipper ut mye klimagasser og legger press på naturen.

– Opplever du at turismen har presset prisene i butikkene i Longyearbyen?

– Det kan hende, men jeg tror ikke at turistene har påvirket prisene på dagligvarer i butikkene. Prisene henger mer sammen med fraktkostnader og økonomien på fastlandet. Derimot har turismen hatt innvirkning på prisene på varer og tjenester som er rettet spesielt mot turister, for eksempel suvenirer og ekspedisjoner.

Gjennom intervjuene våre ser vi at turisme både har positive og negative sider for Longyearbyen. På den ene siden skaper turismen arbeidsplasser, bedre tilbud og gir muligheter til å bevare naturen gjennom avgifter og økt bevissthet. På den andre siden kan det bli for mye, og flere lokale føler at byen deres blir påvirket av store mengder besøkende, spesielt når det ikke er balanse mellom turister og fastboende. 

Økte fraktkostnader og manglende flyforbindelser gjør også hverdagen dyrere og mer utfordrende for de som bor her. Det er derfor viktig at utviklingen av turismen skjer på en måte som tar hensyn til både miljøet, økonomien og de menneskene som faktisk lever her.

Hvordan skal vi sikre at Longyearbyen forblir et godt sted å bo, samtidig som vi ønsker turister velkommen? 

Det er et spørsmål vi må fortsette å stille.

Powered by Labrador CMS