Frigjøringsdagen:

– Minner oss om dem som ofret livet for at vi skulle få leve i fred 

Elevene i 9. klasse ved Longyearbyen skole holdt minnetale ved kaptein Trond Astrup Vigtels grav på Frigjøringsdagen 8. mai. Under er den gjengitt i sin helhet.

markering av frigjøringsdagen og veterandagen 2025
Publisert Sist oppdatert

Vi er samlet her i dag for å minnes om freden som falt over Norge den 8. mai 1945. 8. mai er kjent som Norges frigjøringsdag. Vi skal holde en tale, med fokus på hvordan krigføringen foregikk her på Svalbard, i Longyearbyen og samt i Barentsburg.

Longyearbyen var ikke med det samme et mål for tyskerne. Det var ikke før høsten 1943 at Svalbard som øygruppe ble strategisk viktig for Tyskland, med tanke på invasjonen av Russland. To år tidligere, høsten 1941, ble hele Svalbards befolkning evakuert vekk fra øya.

Vigtels gravstøtte bærer Kong Haakon den sjuendes monogram.

Samtidig ble en garnison på 152 mann fra Norge, Canada og Storbritannia satt av i Barentsburg, som hadde som mål å gjøre Svalbard mindre attraktivt med å ødelegge gruver, og annen viktig insolasjon.

For 80 år siden ble Norge frigjort fra andre verdenskrig. For 80 år siden i dag kunne vi igjen feire 17. mai etter fem lange år med krig. Vi kunne feire vår egen grunnlov, frihet og synge vår egen nasjonalsang. Vi kan også feire de som har vært en del av krigen, veteraner og alle de som hjalp til under krigen. Takk for den jobben dere gjorde for Norge og for våre landsmenn i den vanskelige tiden.

En viktig person som var en stor del av krigføringen på Svalbard, var Kaptein Trond Vigtel. Han var en norsk krigshelt som ledet forsvaret for Svalbard under andre verdenskrig. Han døde 8. september 1943 da tyske krigsskip angrep Longyearbyen. Selv om han var hardt skadet, kjempet han videre til han ble skutt og døde.

9. trinn på skolen holdt minnetale ved Vigtels grav. De som talte var: Mari Torgersen (t.v.), Ingrid Marie Berg Sødal, Sunniva Strand, Sebastian Lockert og Eva Helen Hultgren.

Graven hans på Svalbard ble et symbol på motstand og frihet, og lokalbefolkningen ønsket at han skulle bli gravlagt der, fordi de ville ta vare på graven hans.

Dette aksepterte familien til Vigtel, fordi de visste at lokalbefolkningen ville ta godt vare på den, som de lovet. Historien om ham minner oss om dem som ofret livet for at vi skulle få leve i fred på Svalbard og i Norge.

Med det takker vi for oss, og takker for at dere hørte på.

 

Powered by Labrador CMS