DEBATTINNLEGG:

Spionasje fra sivile fartøy: Hva sier den russiske maritime doktrinen?

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Det har vært en betydelig økning i bruk av gråsonetaktikk fra sivile skip. Dette er nå offisiell politikk i Russland», sa professor Bueger ved Københavns universitet i et intervju med tidsskriftet «Follow The Money». Han fortsatte: «Det er beskrevet svart på hvitt i den nye maritime doktrinen som ble utarbeidet i 2022. Sivile skip, som fiskebåter, containerskip og oljetankere, må samarbeide med de militære.»

«Du trenger bare å lese den russiske maritime doktrinen fra juli i fjor. Den sier at den russiske regjeringen kan bruke alle eksisterende skip, uavhengig av eierskap eller sivil eller militær status», hevdet Ståle Ulriksen ved SjøkrigsskolenDagsnytt 18

EU og nå også Norge brukte nylig doktrinen som en del av begrunnelsen for å innføre sanksjoner mot russiske fiskefartøy. De mener den tillater at sivile fartøy blir brukt av de væpnede styrkene i fredstid.

Men, sier virkelig doktrinen dette? 

Ole K. Fostad, sikkerhetsanalytiker.

Jeg har fulgt instruksjonene til Ulriksen og forsøkt å finne det professor Bueger påstår står svart på hvitt, uten å lykkes.

Punkt 84 i doktrinen angir viktigheten av, og målet om, å kunne trene og inkludere sivile fartøy og mannskap i de væpnede styrkene før en krig. Punkt 85 9) er grunnlaget for påstandene om militær bruk av sivile fartøy og spionasjevirksomhet:

«Prioriteringsområdene for å forbedre mobiliseringstrening og mobiliseringsberedskap innen maritim aktivitet er; … forbedring av prosedyren for innkalling og bruk av transport-, fiske- og spesialfartøy med alle typer eierskap, samt bruk av havnefasiliteter for Russlands væpnede styrker, andre styrker og militære enheter som utfører spesialoperasjoner i fredstid;»

For å være forberedt på krig skal altså prosedyrene for innkalling og bruk av sivile fartøy forbedres for de væpnede styrkene og andre styrker - leiesoldater. Det samme gjelder for militære enheter som utfører spesialoperasjoner i fredstid. 

Encyclopedia Britannica forklarer: «Spesialoperasjonskrigføring utføres av uniformerte militære styrker. Dette skillet bidrar til å skille spesialoperasjonskrigføring fra aktiviteter som sabotasje og undergraving utført av etterretningstjenester eller intern sikkerhet og politiarbeid utført av politienheter». Eksempler er tyske GSG-9, russiske Spetsnaz og amerikanske «Green Berets».

Ulriksen og EU mener at «i fredstid» også refererer til bruk av sivile fartøy for de væpnede styrkene. Dette er en feiltolkning fordi det gjør omtalen av «militære enheter som utfører spesialoperasjoner i fredstid» overflødig. Disse styrkene er en del av de væpnede styrkene eller de «andre styrkene» som allerede er nevnt. «I fredstid» refererer bare til enhetene som utfører spesialoperasjoner.

Betydningen av militær bruk av sivile fartøy i fredstid som er beskrevet i doktrinen er følgelig å transportere eller støtte spesialoperasjonsstyrker, etter at myndighetene har innkalt fartøyet. Dette er rettigheter som også norsk og amerikansk lovgivning gir.

«Rekvisisjonsloven» slår fast at det norske Forsvaret kan rekvirere alt de trenger når landet er i krig eller hvis regjeringen anser det nødvendig i fredstid. Det inkluderer fartøy, med eller uten mannskap. Regjeringen kan kreve montasje av kanoner og andre passende forberedelser. Det amerikanske lovverket gir lignende rettigheter til nødanskaffelse av fartøy.

Hvis Buegers uttalelse om at doktrinen er grunn til økning i gråsonetaktikk stemmer, så må fartøyene ha spesialoperasjonsstyrker om bord eller utføre støtteoppdrag for slike styrker. Men ingen har rapportert om spesialoperasjonsstyrker om bord på skipet som nederlandske myndigheter nektet adgang til havnene sine i mai 2024, angivelig på grunn av frykt for spionasje. Og de er heller ikke observert ombord i tråleren «Taurus» som NRK mistenkte for å spionere. Kanskje ikke så overraskende siden NRK brukte manipulert informasjon for at framstillingen skulle bli mistenkelig nok. Så vidt jeg vet, finnes det ikke observasjoner av russiske spesialoperasjonsstyrker om bord på sivile fartøy fra tiden etter at doktrinen ble publisert.

På nettsidene til det russiske forsvarsdepartementet har de oppgitt hva hovedformålet med de væpnede styrkene er (maskinoversatt); «i fredstid, fredsbevarende operasjoner og spesialoperasjoner av tropper (styrker) i interne væpnede konflikter». Så da er det ikke så rart at støtte til militære enheter som utfører spesialoperasjoner i fredstid dukket opp i doktrinen. Men bruk av spesialoperasjonsstyrker i interne konflikter i Russland gir ikke grunn til å mistenke spionasje fra fiskefartøy i Nordsjøen.

Påstanden om at doktrinen legger til rette for bruk av sivile fartøy til «gråsoneaktivitet» og spionasje i fredstid holder ikke vann. En observert eller oppfattet økning i slik aktivitet kan ikke utledes fra det som står skrevet. Og det kan heller ikke påstanden om at sivile fartøy og mannskap når som helst kan bli brukt av de væpnede styrkene i fredstid.

Det ville vært svært interessant å se analysene forsker Ulriksen og professor Bueger har til støtte for påstandene sine.

Dette innlegget ble først publisert hos avisa Kyst og Fjord.

Powered by Labrador CMS