DEBATT - VALG 2023

– Inkludering er god investering

5. kanditat i Høyre, Sanne C. Abrahamsen, mener Longyearbyen bør legge til rette for flere møteplasser.

Sanne C. Abrahamsen mener det er viktig å sette i gang tiltak slik at flere vil bo på Svalbard lenger.
Publisert

Det føles skremmende å skulle ytre sine meninger om inkludering, når man enda er ganske fersk på øya. Et halvår dere. Men dette halvåret har jeg vært heldig og blitt veldig inkludert og ser derfor viktigheten av dette. For hvordan hadde Svalbard vært for meg uten den gode inkluderingen jeg har opplevd?

Det at alle har vært nye en gang gjør terskelen for å bli kjent mye lavere, man finner hverandre via arbeid, kanskje skole eller noen via familie og venner på øya. Vi er også en gruppe mennesker med ulik kulturbakgrunn og oppvekst fra mer enn 50 ulike land. Vi snakker ulike språk og vi har forskjellig personlighet og identitet. Det eneste vi har til felles er at vi valgte å flytte til 78 grader nord langt unna det livet vi hadde i sør.

Det er heldigvis mange fine arenaer for å møte andre og hverandre. Det finnes strikkekafe på Fruene, quiz på kulturhuset og turer med Aktiv i Friluft for å nevne noen.

Men hva kan vi gjøre for de som kanskje ikke har interesse av quiz, strikking eller å gå på tur? Hvordan kan vi som samfunn gjøre for å legge til rette for flere møteplasser?

Dessverre er det mye gjennomtrekk her oppe og i dag er det vanskelig å vite hva gjennomsnittlig botid i Longyearbyen er. Noen sier i underkant av fire år mens andre mener det er kortere, men det vi uansett vet er at botiden de siste årene har gått ned. Så hva kan vi gjøre for at dette skal bli et sted man ønsker å tilbringe lengre tid på?

Inkludering og trivsel er to sentrale tema som knyttes til bli-lyst, bolyst og kanskje viktigst av alt, mental helse.

Svalbard kan raskt bli veldig ensomt for mange om man ikke har de rette møteplassene eller er en del av et fellesskap.

Med en mørketid fremfor oss er det enda viktigere å være der for hverandre.

Hva mener du skal til for å øke botiden på Svalbard? Hvordan skal vi få flere til å trives her oppe og føle seg inkludert? Dette er sentrale temaer jeg og vi i Svalbard Høyre ønsker å jobbe aktivt med de kommende fire årene. Har du noe på hjertet så ta kontakt!

I alle fall tror jeg at skaper man stabilitet og arenaer for trivsel og utvikling, så er det en god investering!

Sanne C. Abrahamsen

5. kandidat

Svalbard Høyre

Powered by Labrador CMS