DEBATT VALG 2023

Longyearbyen - et varmt samfunn i et Arktisk klima

Svalbard SV vil ha et samfunn som styrker fellesskapet og reduserer ulikhet, skriver lokalstyrelederkandidat Ingrid Ballari Nilssen.

Lokalstyrelederkandidat for SV, Ingrid Ballari Nilssen.
Publisert Sist oppdatert

Longyearbyen et godt sted å bo. Med rundt femti ulike nasjonaliteter som utgjør lokalbefolkningen, et rikt kultur- og idrettsliv, og en skole med «årets lærer» i staben, er det veldig mye positivt som skjer på 78 grader nord. Men Svalbard er i endring og det får konsekvenser for vår lille by.

Geopolitisk usikkerhet har ført til at sentrale myndigheter har rettet blikket mot nord og bidratt til en rekke usosiale vedtak, som å frata deler av befolkningen retten til å stemme, og retten til spesialundervisning. Usosialt er også boligsituasjonen i byen, og fraværet av allmenngjøringsloven, som fører til økte forskjeller mellom naboer og venner.

Svalbard SV vil ha et samfunn som styrker fellesskapet og reduserer ulikhet. Vi ønsker et lokalsamfunn som fortsetter å inkludere, selv når det geopolitiske landskapet er vanskelig. Som lokalpolitikere må vi forplikte oss til å kjempe for like rettigheter til alle som utgjør Longyearbyen, spesielt i en tid der gapet mellom de som har minst og de som har mest øker.

Det grønne skiftet

Vi ønsker også å kjempe for et grønnere lokalsamfunn. Jorda vår er i krise og vi kan ikke lenger vente med å ta grep. Kun med en progressiv klimapolitikk kan vi sørge for at også Longyearbyen er med på det grønne skiftet.

Svalbard SV ønsker å bruke den verktøykassa vi har tilgjengelig for å redusere utslipp fra skip som anløper Longyearbyen Havn. Vi vil jobbe for et renere bymiljø og tilrettelegge for enda flere møteplasser ute i naturen. Vi ønsker strengere miljø- og energieffektivitetskrav i planverket, og redusere biltrafikken i sentrum. Vi innser også at byen vår ikke kan gjøre løftet alene, og derfor vil vi jobbe for at myndighetene kommer på banen. Klimaregnskapet for Longyearbyen viser dystre tall, men det finnes flere veier mot energiomstilling. Dyp geotermisk energi er sesonguavhengig, har et høyt varmepotensial og vil dessuten kreve minimale naturinngrep, men det fordrer at myndighetene bidrar i form av bevilgninger.

Svalbard SV støtter derfor planene om et forsknings- og testsenter i Longyearbyen. Det vil kunne samle den lokale kompetansen, skape flere norske arbeidsplasser i tråd med sentralpolitisk ambisjon, være med på å sikre strømforsyningen lokalt, og ikke minst gi Norge et utstillingsvindu for grønn energi i Arktis.

Til sist; Svalbard SV mener det er en selvfølge at Longyearbyen Lokalstyre tar over veterinærtjenestene for å sikre kontinuerlig drift. Med flere hundegårder, private hundeeiere, og en natur som skal forvaltes er det et godt nok næringsgrunnlag for en offentlig veterinærtjeneste. Svalbard SV vil at Longyearbyen skal være et trygt sted å leve, for både menneskene her og våre firbente venner.

På vegne av alle i Svalbard SV:

godt valg!

Ingrid Ballari Nilssen

Lokalstyrelederkandidat

Svalbard Sosialistisk Venstreparti (SV)

Powered by Labrador CMS