I august 2004 var jeg ute på feltarbeid sammen med min god venn og
kollega Geir Johnsen ved NTNU – sammen hadde vi ansvaret for et Unis-kurs i
marin biologi som vi holdt om bord på UiT sitt forskningsskip «Helmer Hanssen».
Under et dykk ved Sagaskjeret i Isfjorden fant vi da de første levende
blåskjellene på Svalbard. Frem til da var det godt dokumentert at blåskjell
hadde levd på Svalbard i tidligere varme perioder, senest under vikingtiden for
cirka 1.000 år siden, men bortsett fra funn gjort ved Bjørnøya noen år tidligere
var det ikke funnet levende blåskjell på Svalbard.
Forrige uke var jeg tilbake på
Sagaskjeret og så etter blåskjell, og nå er de blitt så vanlige at vi ganske
enkelt kunne samle nok skjell til å koke en blåskjell-suppe om bord på samme
skip.
Annonse
Innsamling av blåskjell på Sagaskjeret.Foto: Geir Bakkevoll (UiT)
UiT har de siste årene arrangert et formidlingstokt på Svalbard der vi
har invitert politikere og rådgivere fra Stortinget med for å lære om øygruppa,
naturen og de utfordringene vi står ovenfor knyttet til både klimaendringer og
en ny geopolitisk hverdag. I år var vi blant annet i Magdalenefjorden. Inne i
Magdalenefjorden, omtrent der Sysselmesterens feltinspektører fortøyer sin båt
innenfor Gravneset, fant jeg i år blåskjell.
Som tidligere funn av blåskjell på
Svalbard, levde de delvis nedgravd og gjemt inne under fjell der de ikke blir
skrapt vekk av is om vinteren. Dette er de nordligste levende
blåskjellene som er funnet på Svalbard noen gang (i alle fall som er
rapportert).
Blåskjell samlet på Sagaskjæret juni 2025.Foto: Geir Bakkevoll
På samme tokt, og 21 år etter at vi fant de første levende blåskjellene
på Svalbard, kunne vi nå også plukke nok blåskjell til å servere som en unik
delikatesse om bord. Etter all sannsynlighet er dette første gang i historien at
blåskjell fra Svalbard har blitt tilberedt og servert. Dette betyr at de ikke
lenger bare er en art som finnes spredt på bunnen enkelte steder, men at de nå
er i ferd med å etablere seg på grunt vann og i ganske stort antall.
Blåskjell lever ofte i
tette kolonier langs kysten på fastlandet, festet til steiner, brygger og andre
harde overflater. Selv om de kanskje ser enkle ut, spiller blåskjell en
avgjørende rolle i kystøkosystemer og betegnes ofte som en såkalt nøkkelart –
en art som har en uforholdsmessig stor betydning for balansen i miljøet den
lever i.
På fastlandet er blåskjell ofte en viktig matkilde for mange andre
arter. Sjøstjerner, fugler, krabber og fisk er blant dyrene som livnærer seg på
blåskjell. Dermed inngår de i en næringskjede som støtter et rikt dyreliv i
fjæresonen og grunne havområder. Skjellbankene deres gir også skjul og
leveområder for små krepsdyr og unge fisk, noe som øker det biologiske
mangfoldet i området. Selv om dette nok ikke er beskrivende for blåskjellenes
rolle og funksjon i økosystemet på Svalbard i dag, er det er reell mulighet for
at det kan bli det innen ganske kort tid.
Verdens første blåskjellsuppe fra Svalbard?Foto: Jørgen Berge (UiT)
Det har skjedd mye med klimaet og naturen på Svalbard de siste 20
årene. Nå er blåskjell også funnet inne i en kald fjord dominert av smeltevann
fra en isbre, lengre nord enn hvor de tidligere er funnet.
De første levende
blåskjellene på Svalbard ble funnet på Sagaskjeret i Isfjorden i 2004, og var
da første gang etter at Willem Barentsz oppdaget øygruppa i 1596 at levende
blåskjell med sikkerhet ble funnet på Svalbard.
Blåskjellene ble funnet på Sagaskjeret i Isfjorden og i Magdalenefjorden.Kart: TopoSvalbard/Norsk Polarinstitutt
Det at blåskjell nå er funnet i
Magdalenefjorden er i seg selv ikke en verdensnyhet, men det er et bevis på
hvor raskt klimaet endres her i nord. Arter flytter nordover i takt med et
varmere klima, og de fortrenger svært ofte de artene som er mer tilpasset et
kaldere arktisk klima.
Etableringen og den økende forekomsten av blåskjell er
bare ett eksempel. Det er både trist og spennende å kunne observere. Og det gir
perspektiver for hva som vil komme når polhavet lengst mot nord i løpet av få
tiår mest sannsynlig vil transformeres fra et hvitt og islagt hav til et åpent
hav om sommeren.