DEBATT VALG 2023

Er det noen vits å stemme?

Erik Gjemble, 7. kandidat, Svalbard Høyre.
Publisert

Før jeg flyttet til Svalbard i fjor sommer så sa folk til meg: enten så vil du elske dette stedet eller du vil rømme ned lenge før mørket og kulden setter inn. Dette stedet passer ikke alle, det må du vite, spesielt om du har med deg bagasje fra tidligere i livet eller du ikke kjører snøskuter. Jeg hører til den første kategorien. Jeg opplever et eventyr av spennende historier, en unik natur, et varmt og mangfoldig samfunn og dagene mine er fulle med jobbing, frivillig arbeid, kulturopplevelser, tid med gode venner, litt kokkelering, og nå de siste ukene også med lokalpolitikk som kampanjeleder i Svalbard Høyre.

Før jul ble jeg intervjuet om mental helse av Svalbardposten der jeg blant annet oppfordret folk til å åpne opp og være rausere med hverandre. Spesielt oss mannfolkene som holder våre følelser godt bevart inne i en rustning. I flere uker etterpå tok kjente og ukjente kontakt med meg på jobben, på gata og ute en sen fredagskveld, for å si at dette temaet er viktig, men ikke alltid så lett å snakke om. At vi også må styrke det profesjonelle tilbudet er vi alle enige om, her må vi jobbe sammen for å finne en god løsning.

Men Erik; hvorfor (?) spør jeg meg selv. Hvorfor stiller jeg til valg i politikken og oppfordrer andre til å stemme på mitt parti eller andre partier? Synes jeg ikke at det er feil at så mange har mistet stemmeretten sin? Hva med forskriftsendringen på spesialundervisning i skolen, reduksjon av ferdsel i naturen eller den feilslåtte boligpolitikken som staten og politikerne i Oslo fører? 

Mange rister på hodet og sier at her får man ikke gjort noe som politiker. Sysselmester, departementene og storting bestemmer jo alt uansett! Er det slik? Jeg skal prøve å si litt om det lenger nede i innlegget.

«Dere må ikke kalle dere for folkevalgte, fordi det er dere ikke!». Dette utsagnet kom fra et av flere engasjerte medlemmer av Unwanted Foreigners, som jeg og sju andre partimedlemmer i Høyre hadde møte med tidligere i september. Setningen gjorde inntrykk på meg, rettferdighet engasjerer meg! 

Selv om ingen partier på Stortinget ville stanse dette vedtaket, så tror jeg vi kan gjøre mye mer lokalt. Vi må etablere flere møteplasser og bedre innbyggerdialog for alle innbyggere i Longyearbyen. Meninger og innspill må bli hørt, fra de unge, de utenlandske, fra de ulike næringene er det viktig å bli sett. På sikt håper Svalbard Høyre at vi kan få vedtatt stemmerett for alle med botid på over fem år i Longyearbyen, men dette vil ta tid. Men allerede i dag kan vi gjøre noe med boligpolitikk, førerkort-saken, gode arbeidsvilkår, inkludering og likeverd som vil gjøre en forskjell.

Møtet var viktig og setter ting i perspektiv. Longyearbyen er i ferd med å bli kaldere, mindre inkluderende og vi har også andre faktorer som gebyr-økninger på strøm og avgifter som øker skillet mellom folk, mellom de privilegerte og de andre. Journalist og redaktør Arne O. Holm sa det godt i fjor om Svalbard; «Mens temperaturen stiger blir det kaldere menneskene imellom».

Så hvorfor stemme om man har stemmerett 9. oktober og hvorfor akkurat Høyre? Jeg skal forsøke å svare ut det her uten å bare ramse opp fra programmet vårt. Først og fremst så bør man stemme fordi om man stemmer blankt eller ikke stemmer, støtter du i grunn de folkene du ikke liker, om det er kandidater lokalt eller de i Oslo. Blir det virkelig bedre av å legge ned lokalstyret for å bli enda mere styrt fra Oslo? 

Ved å stemme kan du også gi noen du har tillit til i Longyearbyen ekstra personstemmer eller gi slengere, slik at du er med på å avgjøre hvem som blir valgt inn i lokalstyre.

Det er mange områder vi lokalpolitikere kan og må utrette ting på fremover. Det handler om infrastruktur, boligpolitikk, inkludering, bedre helsetilbud og tryggere oppvekst. Det handler om bli-lyst, trivsel og å unngå et for høyt kostnadsnivå. Lokalt må vi gjøre samfunnet varmere og mer inkluderende, for vi er avhengige av hverandre her oppe for å holde maskineriet i gang.

Vi trenger også en bedre dialog med sentrale myndigheter og politikere, uavhengig av partifarge, både i regjering og storting. Myndighetenes dårlige forslag på å gi oss mere restriksjoner på ferdsel, jobben med den nye Svalbardmeldingen og finansiering av energiløsning, er områder vi må engasjere oss langt sterkere i, og det haster! 

Selv har jeg engasjert meg i politikken fordi jeg tror at jeg kan gjøre en forskjell. Det samme tror jeg alle andre som stiller til valg tenker. Jeg håper du har lest programmet og brosjyren vår, hvis ikke så har du fortsatt mulighet i dagene fremover. Jeg mener Celine og det dyktige laget vi stiller med i høyre vil være et godt valg. Men det er det du som avgjør, lykke til!

Erik Gjemble

7. kandidat 

Svalbard Høyre

Powered by Labrador CMS